Multiple Choice Questions (MCQ) for Clothing and Textiles

MCQ Questions and Answers on Textiles and Clothing

Jahanara Akter
Fashion Designer & Ex-Lecturer,
Dept. of Fashion Design
KCC Women’s College (Affiliated by Khulna University)
Khulna, Bangladesh

 

This article is written for textile engineering and fashion design students, teachers and professionals. Specially this article will be helpful for job seekers and students who are preparing for viva board. MCQ questions and answers focus on fiber, spinning, weaving, knitting, washing, testing and quality control, garment inspection, fashion designing etc. In this article 1000 Multiple Choice Questions (MCQ) are listed with answers key.

MCQ Questions and Answers

1000 Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers on Textiles and Clothing

1) The short length man-made yarns are called ___________ yarns. (Answer = C)
A. Complex B. Filament
C. Spun D. None of these

2) Which is an elastomeric fiber? (Answer = D)
A. Acrylic B. Mod Acrylic
C. Nylon D. Spandex

3) Spinning of yarn means_________ . (Answer = B)
A. Denier B. Twisting
C. Tex D. Pulling

4) Symmetrical balance occurs when the space within a garment is divided into _________ parts. (Answer = A)
A. Equal B. Un equal
C. Three D. Four

5) When the design elements work well together _______ is achieved. (Answer = D)
A. Rhythm B. Balance
C. Proportion D. Harmony

6) Triangular-shaped folds of fabric stitched to control fullness are called __________. (Answer = C)
A. Gathers B. Pleats
C. Darts D. Hem

7) The process of converting waste material into new product and objects is called __________. (Answer = D)
A. Recreation B. Redesigning
C. Reformation D. Recycling

8) The process of converting fibers directly into fabric is __________. (Answer = D)
A. Weaving B. Spinning
C. Knitting D. Felting

9) Colors which are exact opposite to each other on color wheel are _________. (Answer = C)
A. Analogous B. Monochromatic
C. Complimentary D. Tetrade

10) Lightness or darkness of a color is known as ____________. (Answer = A)
A. Value B. Intensity
C. Brightness D. Dullness

11) There are ___________ neutral colors. (Answer = C)
A. 1 B. 4
C. 3 D. 5

12) Flax is a __________ fiber. (Answer = A)
A. Cellulosic B. Proteinic
C. Synthetic D. Man Made

13) __________ is the art of creating designs for knitted, woven and non-woven fabrics. (Answer = B)
A. Illustrations B. Textile Designs
C. Paintings D. Sketches

14) _________French term for exclusive one-of-kind” high fashion”. (Answer = D)
A. Boutique B. Show room
C. Out let D. Haute couture’s

15) _______________ is the basic unit of textile. (Answer = C)
A. Fabric B. Yarn
C. Fiber D. Cloth

16) Solution dyeing is mostly used for ________ fibers. (Answer = C)
A. Wool B. Natural
C. Synthetic D. Cellulosic

17) Creativity in textile is also known as ___________. (Answer = D)
A. Fabric B. Clothing
C. Textiles D. Designing

18) ___________ designing shows awkward look in clothing. (Answer = B)
A. Good B. Incomplete
C. Unstitched D. Raw

19) ______________ designers sell their designs to fashion houses. (Answer = B)
A. Full-time B. Freelance
C. Self employed D. In-house

20) Grey cloth is also known as _________. (Answer = D)
A. Toile B. Kutch
C. Maison D. Unfinished fabric

21) First synthetic dye was developed in ________. (Answer = A)
A. 1856 B. 1857
C. 1858 D. 1859

22) _________ are made specifically for an individual. (Answer = A)
A. Haute-Couture B. Pret wear
C. Special cloths D. Costumes

23) Feel or hand of the fabric is its __________. (Answer = A)
A. Texture B. Strength
C. Fall D. Drape

24) Compounds that color textile is known as __________. (Answer = D)
A. Finished B. Dyes
C. Bleaching D. None of these

25) Which fiber is popularly called ‘Golden fiber’. (Answer = C)
A. Cotton B. Silk
C. Jute D. Flax

26) _________ are forms of art that are created by using your hands. (Answer = C)
A. Hand works B. Designs
C. Handicrafts D. Drawings

27) _________ is an ironing process that adds sheen to the fabric. (Answer = C)
A. Shearing B. Weighting
C. Calendaring D. Embossing

28) The companies that apply only finishes on textiles are…. (Answer = B)
A. Finish Product Supplier B. Converters and jobbers
C. Retail Distributor D. None of These

29) Blends are combination of ……………….. fibers. (Answer = C)
A. Same B. Bonded
C. Different D. None of these

30) The lengthwise yarn in a woven fabric is known as __________. (Answer = C)
A. Selvedge B. Grain
C. Warp D. Weft

31) In a knit, the lengthwise rows of stitches are called __________. (Answer = B)
A. Courses B. Wales
C. Warps D. None of these

32) Bleaching is a ________________ treatment. (Answer = A)
A. Whitening B. Mercerizing
C. Dyeing D. None of these

33) Sizing is a ____________ treatment. (Answer = B)
A. Cleaning B. Finishing
C. Dyeing D. Printing

34) Principles of design are…………. (Answer = D)
A. Proportion B. Balance
C. Rhythm D. All of these

35) The designer of ………………… designed garments for High class. (Answer = B)
A. Haute Couture B. Local
C. Pret D. Both a & b

36) Other name for screen printing is __________. (Answer = D)
A. Digital printing B. Transfer printing
C. Synthetic printing D. Silk screen printing

37) In……………… a mesh is used to transfer ink onto a substrate. (Answer = C)
A. Dyeing B. Batik
C. Screen printing D. Weaving

38) Knitting needles by hand should be __________ inches long. (Answer = A)
A. 7 to 14 B. 1 to 7
C. 14 to 21 D. None of these

39) Color is also known as………………. (Answer = D)
A. Pill B. Dust
C. Paint D. Hue

40) Which one is the protein fiber among the below mentioned fibers? (Answer = D)
A. Cotton B. Jute
C. Rayon D. Silk

41) Which lines add softness and roundness to a garment? (Answer = A)
A. Curved B. Diagonal
C. Vertical D. Horizontal

42) The less expensive copies of designer’s garments are called ___________. (Answer = A)
A. Knock-off B. Seconds
C. B-Grade D. Both a & b

43) If no water penetrate in fabric, it will be__________. (Answer = A)
A. Waterproof B. Water-repellent
C. Stain D. None of these

44) When already dyed fabric is printed, it is called __________. (Answer = C)
A. Double printing B. Another printing
C. Over printing D. All of these

45) Batik is ____ dyeing technique. (Answer = A)
A. Resist B. Tie & Dye
C. Egyptian D. Stock

46) In lab test which fiber dissolved in acetone is? (Answer = B)
A. Nylon B. Acetate
C. Rayon D. Orlon

47) Acetate has only________ sunlight resistance. (Answer = C)
A. Excellent B. Good
C. Fair D. Bad

48) Any style that is accepted for a short period of time called __________. (Answer = C)
A. Tradition B. Classic
C. Fad D. Old-fashioned

49) Surface ornamentation of fabric is called. (Answer = B)
A. Fashion designing B. Textile designing
C. Designing D. None of these

50) __________ are short fibers that measured in inches or centimeters. (Answer = B)
A. Filament B. Staple
C. Coarse D. Bonded

51) Cotton is known as our …………….. crop. (Answer = C)
A. Finished B. Bleached
C. Cash D. Calendered

52) Part of the garment that turns back below the collar is called ______. (Answer = C)
A. Yoke B. Hem
C. Lapel D. Trim

53) Dacron is a trade name of which fiber? (Answer = B)
A. Nylon B. Polyester
C. Spandex D. Acrylic

54) Fabric is treated with heat, moisture and pressure to wool fiber. (Answer = A)
A. Lustering B. Felting
C. Beetling D. Glazing

55) The cohesiveness is the ability of fiber to ___________together. (Answer =B)
A. Elasticity B. Cling
C. Stretch D. Press

56) In which device the finished fabric holds under tension. (Answer = A)
A. Cloth beam B. Shuttle
C. Warp beam D. None of these

57) The ability of fabric to draw moisture away from your body is…. (Answer = A)
A. Wicking B. Absorbency
C. Resiliency D. None of these

58) When dye is applied in specific pattern on fabric is called _______ (Answer = D)
A. Double printing B. Another printing
C. Dyeing D. Printing

59) A fitted section at the shoulders or hips to which the garment is attatched is…. (Answer =B)
A. Collar B. Yoke
C. Hem D. Both A&B

60) Sueding is a _________ treatment. (Answer = B)
A. Cleaning B. Finishing
C. Dyeing D. Printing

61) A clothing review is __________. (Answer = B)
A. Whitening B. Wardrobe plan
C. Cleaning D. Schrenerizing

62) The direction of threads in a woven fabric is known as_________ . (Answer = B)
A. Selvedge B. Grain
C. Warp D. Weft

63) Singeing of cotton is carried out to_________ . (Answer = A)
A. Remove protruding fibers from fabrics surface B. Impart luster
C. Cut long threads from fabrics surface D. Increased pliability of fibers

64) Fabric cut at 45o angle is ________. (Answer = D)
A. Seam allowance  B. Seam finish
C. Seam D. Bias

65) _________ is man-made cellulosic fiber. (Answer = A)
A. Rayon B. Acrylic
C. Orlon D. Nylon

66) Country sent dolls dressed in latest fashion to other nations was_________ . (Answer = D)
A. England B. China
C. New york D. France

67) Ancient Egyptians used fiber for bandages for mummification was_________ . (Answer = B)
A. Cotton B. Linen
C. Jute D. Silk

68) Road very important for exchange of luxury textiles between East and West was_________ . (Answer = B)
A. G.T Road B. Silk Road
C. Persia Road D. None of these

69) A-Symmetrical balance occurs when the space within a garment is divided into ___________ parts. (Answer = B)
A. Equal B. Un equal
C. Three D. Four

70) When the design_______ work well together Harmony is achieved. (Answer = D)
A. Figures B. Balance
C. Proportion D. Elements

71) Triangular-shaped folds of fabric stitched to control ________ are called darts. (Answer = C)
A. Gathers B. Pleats
C. Fullness D. Hem

72) The main constituent of wool fiber is __________. (Answer = D)
A. Cellulose B. Casien
C. Reformation D. Keratin

73) This is a yarn producing machine. (Answer = A)
A. Ring-frame B. Spinning
C. Knitting D. Felting

74) Colours which are exact _________ to each other on colour wheel are compliments. (Answer = C)
A. Parallel B. Monochromatic
C. Opposite D. Tetrade

75) Green and blues are _________colors. (Answer = A)
A. Cool B. Intensity
C. Bright D. Dull

76) There are ___________ neutral colors. (Answer = C)
A. 1 B. 4
C. 3 D. 5

77) Flax is a __________ fiber. (Answer = A)
A. Cellulosic B. Protein
C. Synthetic D. Man Made

78) Fashion magazines help in spreading__________ . (Answer = A)
A. Fashion B. Textile Designs
C. Paintings D. News

79) Which of the following is leaf fiber? (Answer = B)
A. Cotton B. Banana
C. Flax D. Sisal

80) Polyester fiber manufactured by_________ spinning method. (Answer = C)
A. Dry B. Wet
C. Melt D. Ring

81) Solution dyeing is mostly used for ________ fibers. (Answer = C)
A. Wool B. Natural
C. Synthetic D. Cellulosic

82) ________ are items worn on the body. (Answer = B)
A. Fabric B. Clothing
C. Textiles D. Designs

83) Points create lines and lines create__________. (Answer = A)
A. Shapes B. Colors
C. Space D. Emotions

84) Which one is strongest weave?  (Answer = C)
A. Plain B. Basket
C. Twill D. Satin

85) Muslin is a cotton fabric of _________weave. (Answer = A)
A. Plain B. Twill
C. Maison D. Satin

86) Queen Marie Antoinette started a __________ revolution in France. (Answer = C)
A. Freedom B. 1857
C. Fashion D. Style

87) ___________ are made specifically for an individual. (Answer = A)
A. Haute-Couture B. Pret wear
C. Special cloths D. Costumes

88) _________ is the ability of a fabric to fall under its own weight into wavy folds of different nature. (Answer = D)
A. Texture B. Feel
C. Fall D. Drape

89) Compounds that color textile is known as __________. (Answer = D)
A. Finished B. Dyes
C. Bleaching D. None of these

90) Which fiber is successfully produced in Bangladesh?  (Answer = C)
A. Kapok B. Silk
C. Jute D. Flax

91) Hooks, eyes, snaps, buttons and zipper are ______for garments. (Answer = C)
A. Markings B. Designs
C. Fastener D. Facing

92) Buttonholes are of _______ types. (Answer = B)
A. One B. Two
C. Four D. Five

93) The companies that provide raw materials for Fashion Pipeline are called __________. (Answer = B)
A. Finish Product Supplier B. Component Supplier
C. Retail Distributor D. None of These

94) It fits closed to the neck without binding or gapping. (Answer = C)
A. Composite B. Seam
C. Collar or neckline D. None of these

95) Any good fitting of a garment must have the considerable amount of_________. (Answer = C)
A. Selvedge B. Grain
C. Ease D. Looseness

96) Comfort, Appearance, and Durability are the important factors for __________ of the garment. (Answer = C)
A. Color B. Wear
C. Good fitting D. None of these

97) Caustic soda is used in ___________ process. (Answer = B)
A. Whitening B. Mercerization
C. Cleaning D. None of these

98) Fulling is a ____________ treatment. (Answer = B)
A. Cleaning B. Finishing
C. Dyeing D. Printing

99) Color is _____________ of design. (Answer = B)
A. Proportion B. Element
C. Rhythm D. All of these

100) The designer of Haute Couture show a new collection _________ a year. (Answer = B)
A. Once B. Twice
C. Thrice D. Both a & b

101) Other name for screen printing is ___________. (Answer = D)
A. Digital printing B. Transfer printing
C. Synthetic printing D. Silk screen printing

102) In screen printing a ___________ is used to transfer ink onto a substrate. (Answer = C)
A. Net B. Plastic
C. Mesh D. Wood

103) Knitting needles by hand should be ___________ inches long. (Answer = A)
A. 7 to 14 B. 1 to 7
C. 14 to 21 D. None of these

104) Other name for color is ___________. (Answer = D)
A. Pigment B. Dye
C. Paint D. Hue

105) __________ is the oldest type of printing. (Answer = B)
A. Screen printing B. Block printing
C. Transfer printing D. Digital printing

106) Thread count found in type writer ribbon fabric is: (Answer = C)
A. 250 B. 300
C. 350 D. 400

107) Process introduced into the spinning of finer and high quality yarns for cotton is: (Answer = B)
A. Carding B. Combing
C. Slashing D. Roving

108) Dyeing at fiber stage is known as ___________. (Answer = C)
A. Solution dyeing B. Top dyeing
C. Stock dyeing D. None of these

109) When already dyed fabric is printed, it is called ____________. (Answer = C)
A. Double printing B. Another printing
C. Over printing D. All of these

110) Acetate is derived from__________. (Answer =  A)
A. Cellulose B. Protein
C. Latex D. Rubber

111) Block printing first originate in ________. (Answer = B)
A. Indonesia B. China
C. Egypt D. Asia

112) Garment cutting and manufacturing is based on __________. (Answer = A)
A. Measurement B. Fit
C. Style D. Fullness

113) Fashion stay for short time period is __________. (Answer = C)
A. Tradition B. Classic
C. Fad D. Old-fashioned

114) Surface ornamentation of fabric is called________ . (Answer = B)
A. Fashion designing B. Textile designing
C. Designing D. None of these

115) __________ are short fibers that measured in inches or centimeters. (Answer = B)
A. Filament B. Staple
C. Coarse D. Bonded

116) Cotton can also be ___________ to give the fiber added strength and luster. (Answer = C)
A. Finished B. Bleached
C. Mercerized D. Calendered

117) Which is an elastomeric fiber? (Answer = D)
D A. Acrylic B. Mod Acrylic
C. Nylon D. Spandex

118) Dacron is a trade name of which fiber? (Answer = B)
A. Nylon B. Polyester
C. Spandex D. Acrylic

119) Fabric is treated with heat and pressure to add luster. (Answer = A)
A. Lustering B. Felting
C. Beetling D. Glazing

120) The ability of fiber to stretch and return to shape is__________. (Answer = A)
A. Elasticity B. Crimp
C. Stretch D. Pliablity

121) In which device the finished fabric holds under tension. (Answer = A)
A. Cloth beam B. Shuttle
C. Warp beam D. None of these

122) The ability of fiber to return to its original shape after stretching is _________ . (Answer = C)
A. Wicking B. Absorbency
C. Resiliency D. None of these

123) When already dyed fabric is printed, it is called… (Answer = C)
A. Double printing B. Another printing
C. Over printing D. Printing

124) The designer of Haute Couture show a new collection _________ a year. (Answer = B)
A. Once B. Twice
C. Thrice D. Both A & B

125) Grass bleaching is applicable for __________ fabrics. (Answer = B)
A. Suede B. Linen
C. Denim D. Printed

126) Bleaching is a ____________ treatment. (Answer = A)
A. Whitening B. Mercerizing
C. Cleaning D. Schrenerizing

127) The direction of threads in a woven fabric is known as__________. (Answer = B)
A. Selvedge B. Grain
C. Warp D. Weft

128) Singeing of cotton is carried out to___________ . (Answer = A)
A. Remove protruding fibers from fabrics surface B. Impart luster
C. Cut long threads from fabrics surface D. Increased pliability of fibers

129) Spinning of yarn means ____________. (Answer = B)
A. Denier B. Twisting
C. Tex D. Pulling

130) ___________ is known as artificial silk. (Answer = A)
A. Rayon B. Acrylic
C. Acetate D. Nylon

131) FTC stands for ________. (Answer = A)
A. Federal Trade commission B. Federal Textile Commission
C. Fata Textile Commission D. Federal Textile Council

132) When we combined different fibers in to yarn is___________ . (Answer = B)
A. Staple B. Blend
C. Cabled D. Decorative

133) The colour of cellulose xanthate in rayon production is. (Answer = C)
A. Blue B. Yellow
C. Orange D. White

134) The construction of knitted fabrics is evaluated by the number of ….. (Answer = C)
A. Holes B. Stitches
C. Loops D. Rings

135) ……………….. fabrics dry very rapidly. (Answer = B)
A. Cotton B. Nylon
C. Wool D. Jute

136) ………….. resistance means dimensional stability in fabric:  (Answer = D)
A. Water B. Heat
C. Color D. Shrinkage

137) Jersy fabrics have a tendency to ……….. at the edges: (Answer = A)
A. Curl B. Finish
C. Ravel D. Fix

138) Polyester is normally a ………… fiber: (Answer = C)
A. Rough B. Dull
C. Bright D. Staple

139) Chemical compounds of nylon are classified as …… (Answer = B)
A. Polyvinyl B. Polyamide
C. Estron D. Rubber

140) In weaving, inserting filling yarns through the shed is……… (Answer = B)
A. Shedding B. Picking
C. Battening D. Spinning

141) Number of threads per square inch is………………….in fabric: (Answer = A)
A. Thread count B. Yarn Count
C. Selvage D. Filament

142) ………………… is staple fiber in nature: (Answer = A)
A. Wool B. Silk
C. Rayon D. Orlon

143) Flax is a __________ fiber. (Answer = A)
A. Cellulosic B. Proteinic
C. Synthetic D. Man Made

144) _________is more than just clothing. (Answer = A)
A. Illustrations B. Finishes
C. Fashion D. Sketches

145) _________ was the first designer to have his label sewn into the garments. (Answer = D)
A. Charles Dickens B. Charles James
C. Frederick Jameson Worth D. Charles Frederick Worth

146) ________ is the process of transforming a design in to its constituent flat pattern pieces and then
drafting the out. (Answer = A)
A
A. Pattern making B. Draping
C. Blocks D. Cloth

147) Sisal is a ___________ fiber. (Answer = B)
A. Man made B. Natural
C. Synthetic D. Plastic

148) ________ is the thicker fabric ribbing in the weave. (Answer = A)
A. Taffeta B. Tulle
C. Laces D. Muslin

149) Which of the following is a principle of applying color to yarns? (Answer = B)
A. Digital imaging B. Immersion
C. Bleaching D. None of these

150) China was first producing country of _________ fiber. (Answer = B)
A. Cotton B. Silk
C. Jute D. Flax

151) Which of the following would NOT assist in controlling potential environmental damage caused by the textile industry? (Answer = C)
A. Pollution control B. Government legislation
C. Globalization D. Recycling

152) __________ is technique to create raised design on fabric surface. (Answer = D)
A. Glazing B. Weighting
C. Calendaring D. Embossing

153) Treatment that prevent fabric from clinging. (Answer = C)
A. Water proof finish B. Antibacterial finish
C. Antistatic finish D. Moth proof finish

154) Genesis of textiles means ___________. (Answer = C)
A. Present B. Development
C. History D. Grade

155) APTMA stands for___________. (Answer = A)
A. All Pakistan Textile Mills Association B. All Punjab Textile Manufacturing Association
C. All Power Textile Manufacturing Association D. None of these

156) Bleaching is a __________ treatment. (Answer = A)
A. Whitening B. Mercerizing
C. Cleaning D. None of these

157) Removal of free fiber ends from fabric surface by burning method is __________ . (Answer = C)
A. Cleaning B. Finishing
C. Singeing D. Shearing

158) Red color means the sign of ___________. (Answer = B)
A. Earth B. Danger
C. Rhythm D. All of these

159) _________ are made from chemicals or petroleum and work well in either hard or soft water. (Answer = B)
A. Soaps B. Detergents
C. Bleach D. Starch

160) Other name for screen printing is ___________. (Answer = D)
A. Digital printing B. Transfer printing
C. Synthetic printing D. Silk screen printing

161) C.O.D. stands for _________ . (Answer = B)
A. Care of delivery B. Cash on delivery
C. Care of design D. Collection of delivery

162) Knittiing produce __________ materials. (Answer = A)
A. Stretchable B. Stiff
C. Durable D. None of these

163) Basically hue is the name of ___________. (Answer = D)
A. Pigment B. Dye
C. Paint D. Color

164) __________ is the oldest type of printing. (Answer = B)
A. Screen printing B. Block printing
C. Transfer printing D. Digital printing

165) The yarn count system is used for __________ yarns. (Answer = C)
A. Complex B. Filament
C. Spun D. None of these

166) In dress designing _____ lines are dramatic and more trendy nature. (Answer = C)
A. Vertical B. Horizontal
C. Diagonal D. Curved

167) The extra amount of garment looseness is called (Answer = B)
A. Measurement B. Wearing ease
C. Proportion D. Dis-proportion

168) Self edge of woven fabric is___________. (Answer = A)
A. Selvage B. Bias
C. Dyeing D. Printing

169) There are __________ types of Knitting. (Answer = C)
A. 1 B. 3
C. 2 D. 4

170) Slack yarn is due to ___________ in weaving. (Answer = B)
A. slub yarn B. Insufficient tension
C. Defective yarn D. None of these

171) Ends and picks are known as _________ and __________ respectively. (Answer = A)
A. Warp and filling B. Filling and warp
C. None of these D. Both of these

172) Part of the garment that turns back below the collar is called __________. (Answer = C)
A. Yoke B. Hem
C. Lepel D. Trim

173) __________ technique is used to prevent the edge from fraying. (Answer = B)
A. Seam allowance B. seam Finish
C. Seam D. none of these

174) When the design elements work well together __________ is achieved. (Answer = D)
A. Rhythm B. Balance
C. Proportion D. Harmony

175) Lightness or darkness of color is called ___________. (Answer = B)
A. Shade B. Value
C. Tint D. None of these

176) The outline or silhouette of an object is called __________. (Answer = A)
A. Shape B. Space
C. Proportion D. Rhythm

177) The pleasing arrangement of all parts of garment is called ___________. (Answer = B)
A. Balance B. Harmony
C. Proportion D. Rhythm

178) In knitting warp knits are made with __________ Yarns. (Answer = D)
A. One B. Four
C. Three D. Several

179) Regenerated fibers are widely used in___________. (Answer = B)
A. Clothing B. Industries
C. Carpets D. Nets

180) The decorative art of tying knots is called ——————. (Answer =  A)
A. Macrame ́ B. Crocheting
C. Braiding D. Embroidery

181) When two or more yarns are twisted together they are designated as ————- yarns. (Answer = C)
A. Doubled B. Novelty
C. Ply D. Cabled

182) Fashion also affects noneconomic matters as __________. (Answer = D)
A. Money B. Economy
C. Expenses D. Social customs

183) Important trimmings used to decorate garment are__________. (Answer = D)
A. Flayers B. Nets
C. Knits D. Laces

184) —————– is used in mercerization. (Answer = A)
A. Sodium hydrooxide B. Schreinerizing
C. Glactose D. None of these

185) The strength, abrasion resistance and stability of polyester make it very suitable for_________. (Answer = B)
A. Ropes B. Sewing thread
C. Pampers D. Industries

186) Batik is a technique of __________. (Answer = B)
A. Dye resist dyeing B. Wax resist dyeing
C. Tie and dye D. Block resist dyeing

187) Spinnerete orfices are coated with specific__________. (Answer = C)
A. Solution B. Tank
C. Alloy D. Net

188) Fabric is treated with heat and pressure to add luster. (Answer = A)
A. Lustering B. Felting
C. Beetling D. Glazing

189) The ability of fiber to stretch and return to shape is……(Answer = A)
A. Elasticity B. Crimp
C. Stretch D. Pliability

190) Disposable masks are made by __________. (Answer =  A)
A. Polypropylene B. Paper
C. Jute D. None of these

191) In fabrics charge develop from friction by wearing and general use is _________. (Answer = A)
A. Static charge B. Friction
C. Slipping D. None of these

192) How many operations are fundamental in any type of weaving? (Answer = B)
A. 03 B. 04
C. 05 D. 06

193) The right-hand twist is called. (Answer = C)
A. Twist B. S twist
C. Z twist D. None of these

194) A sketch can be turned into a __________. (Answer = B)
A. Design B. Garment
C. Picture D. Fabric

195) The length of measuring tape is __________. (Answer = C)
A. 50 inches B. 62 inches
C. 60 inches D. 59 inches

196) A garment is a ___________ product. (Answer = B)
A. Two dimensional B. Three dimensional
C. Four dimensional D. Six dimensional

197) Garment cutting and manufacturing is based on…… (Answer = A)
A. Measurements B. Fit
C. Style D. Fullness

198) __________ are added for movement to make the garment comfortable to wear. (Answer = B)
B A. Seam allowance B. Ease allowance
C. Hem allowance D. Fasteners

199) Rayon is made of …….. (Answer = A)
A. Cellulose B. Oxygen
C. Flax D. Coal

200) The only natural fiber that may be a filament……. (Answer = B)
A. Polyester B. Silk
C. Cotton D. Linen

201) Clothing labels are
C A. Identify fabric contents B. Required by law
C. Both D. None of these

202) Fabric surface can be raised by ___________ finish. (Answer = A)
A. Napping B. Bleaching
C. Wetting D. Stretching

203) Stain must be removed as early as it is ___________. (Answer = B)
B A. Fixed B. Fresh
C. Dry D. Darker

204) Which type of selvage is made of heavier yarns or ply yarns to provide greater strength to fabric: (Answer = B)
A. Plain B. Tape
C. Split D. Fused

205) The process of making yarn from fiber is called. (Answer = A)
A. Bobbin B. Handloom
C. Moth D. Needle

220) Silk, the natural form of fiber is obtained from…..(Answer = B)
A. Sheep B. Cocoon
C. Jute plant D. Cotton balls

221) Which type of weave is suitable for printing purpose? (Answer = A)
A. Plain B. Basket
C. Satin D. Twill

222) Which of the following statements is not true about wool- A natural form of fiber? (Answer =B)
A. Wool fiber is obtained from sheep B. Wool fiber is obtained from moth
C. Wool fiber is obtained from llama D. Wool fiber is obtained from alpaca

223) The size relationship of each of the internal spaces within a garment to one another and to the total look is ___________  . (Answer = D)
A. Rhythm B. Shape
C. Harmony D. Proportion

224) The property of a fabric which determines its feels, looks and moves when it is worn is_________ . (Answer = A)
A. Texture B. Shape
C. Weave D. Crimp

225) Fabric as it comes from the loom before it is finished is called___________ . (Answer = C)
A. Mercerized B. Bleached
C. Grey goods D. Textured

226) All the decisions that go into the selling of a product called. (Answer = A)
A. Market Research B. Marketing
C. Merchandizing D. Planning

227) Which finish is used to increase the absorption of nylon fabrics? (Answer = C)
A. Embossing B. Mercerization
C. Nylonizing D. Molding

228) High denier count give__________ to the fabrics. (Answer = A)
A. Strength B. Elasticity
C. Crimp D. Shine

229) The property of fiber bending without breaking is __________. (Answer = C)
A. Spinning quality B. Tenacity
C. Flexibility D. Breaking strength

230) Non-woven fabric is made by ______________ process. (Answer = D)
A. Yarn B. Fiber
C. Cloth D. Felting

231) Count Hilaire de Chardonnet was known as the father of ____________.  (Answer = A)
A. Rayon B. Acetate
C. Nylon D. Polyester

232) The fabric of compact construction has a ____________Thread count:  (Answer = C)
A. Low B. Medium
C. High D. Equal

233) Possible deficiencies in clothing itself may include  (Answer = D)
A Stains B. Smell
C Holes D. All of these

234) Highly labor intensive for apparel is its ___________ . (Answer = A)
A Production B. Wearing
C Discarding D. Consumption

235) The quickest and easiest way to make a garment is___________ . (Answer = A)
A. Draping B. Weaving
C. Knitting D. None of these

236) The process that uses special liquids containing solvents to clean fabrics. (Answer = B)
A Solvent B. Dry cleaning
C Laundering D. Agitation

237) When fabric permanently joined to other fabric on material means__________. (Answer = B)
A. Blended B. Bonded
C. Woven D. Wales

238) Through increasing rates of recycling, we decrease the levels of ___________.  (Answer = B)
A. Air B. Waste
C. Material D. Business

239) Benefits of Recycling has not only for business but also for___________. (Answer = C)
A. Institute B. Home
C. Environment D. Saving

240) The fibers with polyamide groups are called ___________ . (Answer = A)
A. Nylon B. Polyester
C. Rayon D. Spandex

241) Nylon is one of the lightest fiber with good ___________ . (Answer = B)
A. Abrasion B. Strength
C. Weight D. Apsorption

242) A cellulosic fiber usually made from wood pulp __________ . (Answer = C)
A. Nylon B. Cotton
C. Rayon D. Orlon

243) Final stage in spinning is ____________. (Answer = B)
A. Carding B. Cone winding
C. Mixing D. Opening

244) Fancy and decorative yarns used in textiles are ___________. (Answer = B)
A. Cabled B. Novelty
C. Spun D. Staple

245) Along each edge of woven fabric, there is a___________. (Answer = B)
A. Stripe B. Selvage
C. Color D. Yarn

246) The variation of plain weave is____________. (Answer = D)
A. Twill B. Sateen
C. Satin D. Basket

247) Rayon fiber manufactured through___________ spinning process. (Answer = A)
A. Wet B. Dry
C. Melt D. Ring

248) Now a days people prefer the way of shopping . (Answer = C)
A. Land B. Shipping
C. Online D. None of these

249) The economics of clothing involve production, distribution and___________ . (Answer = A).
A. Consumption B. Radiation
C. Management D. Fashion

250) Linen fiber first grew by the __________civilization. (Answer = B)
A. Chinese B. Egyptian
C. Victorian D. Indians

251) All bleaching processes—————–the strength of fiber: (Answer = B)
A. Increase B. Decrease
C. No Change D. None of these

252) The textile sector contributing—————–to the country’s exports: (Answer = B)
A. 47% B. 67%
C. 87% D. 40%

253) Fibers less than 1 denier per filament in length are called —————— fibers. (Answer = D)
A. Macrofibres B. Long length fibers
C. Filament Fibers D. Microfibers

254) While wet, wool may lose as much as —————- percent of its strength. (Answer = B)
A. 50% B. 25%
C. 40% D. 70%

255) ———————- is a Portion of garment that spreads out or widens. (Answer = A)
A. Flare B. Bodice
C. Flap D. None

256) —————-is the transfer of construction symbols from paper pattern to fabric. (Answer = D)
A. Matching B. Joining
C. Lining D. Marking

257) The ability of a fabric to hang and fall into graceful shape and folds is called ——————. (Answer = C)
A. Strength B. Flexibility
C. Drape D. None

258) The desirable folds in the fabric are called———————-. (Answer = A)
A. Creases B. Wrinkles
C. Both a & b D. None

259) Cutting chart on instruction guide sheet showing the placement of pattern pieces is called———. (Answer = C)
A. Marking B. Motif
C. Layout D. None

260) ——————– means the fray in the cutting edges of the fabric. (Answer = A)
A. Ravel B. Bias
C. Notch D. Placket

261) The extra amount of garment looseness is called———————. (Answer = B)
A. Measurement B. Wearing Ease
C. Proportion D. Dis-proportion

262) ——————–means the width of fabric beyond the seam line, not including the garment area. (Answer = B)
A. Garment Allowance B. Seam Allowance
C. Fabric Allowance D. None

263) The loss of color, when dyed fabric is immersed in water is called ——————–. (Answer = B)
A. Crocking B. Bleeding
C. Shading D. Barre

264) —————— is the weakest of natural fibers. (Answer = C)
A. Cotton B. Linen
C. Wool D. Silk

265) The ability of a fibre to hang easily and fall into graceful shapes indicates its ———–. (Answer = C)
A. Resilience B. Elasticity
C. Drapability D. Both B & C

266) Indigo was the first synthetic ———— dye. (Answer = A)
A. Vat B. Azoic
C. Disperse D. Reactive

267) The process of dyeing at ————- stage is called Stock dyeing. (Answer = A)
A. Fiber B. Fabric
C. Yarn D. Filament

268) The ability of a color to remain unchanged is called ——————.(Answer = A)
A. Color Flare B. After Chroming
C. Colorfastness D. Color bleeding

269) In any type of weaving there are ———— fundamental operations. (Answer = D)
A. 3 B. 2
C. 5 D. 4

270) —————– weave is the most durable and strong weave. (Answer = C)
A. Basket B. Satin
C. Twill D. Plain

271) Interlacing of two sets of yarns is called——————-. (Answer = B)
A. Knitting B. Weaving
C. Crocheting D. None of these

272) —————– is a vegetable fibre. (Answer = D)
A. Silk B. Wool
C. Polyester D. Cotton

273) – Charles Worth was the first ———–, who designed dresses for French royal family. (Answer = A)
A. Fashion designer B. Textile designer
C. Entrepreneurer D. None

274) ————— is an inexpensive method for imparting luster to low-priced cottons. (Answer = B)
A. Calendaring B. Schreinerizing
C. Glazing D. None of these

275) a Sewing one or more pieces of fabric to the top of a large piece of fabric is called—————. (Answer = A)
A. Applique B. Patchwork
C. Felting D. Quilting

276) All the decisions that go into the selling of a product called——————. (Answer = C)
A. Market Research B. Marketing
C. Merchandising D. All of these

277) The raised surface on a fabric is called—————-.(Answer = A)
A. Pile B. Texture
C. Pill D. None of these

278) The outline or silhouette of an object is called—————-. (Answer = A)
A. Shape B. Space
C. Proportion D. Rhythm

279) In the weaving operations, inserting filling yarns through the shed is called—————. (Answer = B)
A. Shedding B. Picking
C. Beating up D. Taking up

280) The decorative art of tying knots is called —————-. (Answer =  A)
A. Macrame ́ B. Crocheting
C. Braiding D. Embroidery

281) Mercerizing process increases the strength of cotton as much as ————- . (Answer = B)
A. 40% B. 20%
C. 10% D. 50%

282) A garment labeled as “—————” will provide protection from moderate rain for many hours. (Answer = A)
A. Rain resistant B. Water repellent
C. Water resistant D. None

283) A garment labeled as “Rain resistant” will provide protection from moderate rain for ———- . (Answer = B)
A. Many hours B. Few hours
C. fifteen minutes D. one day

284) —————- is an ironing process that adds sheen to the fabric. (Answer = C)
A. Glazing B. Weighting
C. Calendaring D. Embossing

285) A public promotion of some product or service is called ——————. (Answer = C)
A. Marketing B. Merchandising
C. Advertisement D. All of above

286) The approach a company uses to identify its customer’s needs and the company’s ability to satisfy those needs is called——————. (Answer = C)
A. Marketing Mix B. Marketing Concept
C. Marketing Strategy D. Marketing Environment

287) Which of the following is a social value? (Answer = B)
A. Power B. Love
C. Unity D. Truth

288) The companies that provide raw materials for Fashion Pipeline are called —————. (Answer = B)
A. Finish Product Supplier B. Component Supplier
C. Retail Distributor D. None of These

289) Any style that we have grown tired of looking at is called ——————. (Answer = D)
A. Tradition B. Classic
C. Fad D. Old-fashioned

290) The less expensive copies of designer’s garments are called————-. (Answer = A)
A. Knock-off B. Seconds
C. B-Grade D. None of these

291) Darkness of a color is known as ..….(Answer = A)
A. Shade B. Tint
C. Intensity D. Brightness

292) A substance used to dissolve another substance is called —————. (Answer = C)
A. Solution B. Solute
C. Solute D. Solvent

293) Loose fabric is also known as —————. (Answer = A)
A. Cloth B. Yarn
C. Fibre D. String

294) Dye is added to the chemical solution before it is forced into manufactured fibres, called ———. (Answer = A)
A. Solution Dyeing B. Top dyeing
C. Yarn dyeing D. Stock Dyeing

295) The term used for items worn on the body is called—————. (Answer = A)
A. Clothes B. Wearing
C. Garments D. Dresses

296) When two or more yarns are twisted together they are designated as ————– yarn. (Answer = C)
A. Doubled B. Novelty
C. Ply D. Cabled

297) —————— means that the store owner will put the items on sale in the store. (Answer = A)
A. Consignment B. Shipment
C. Promotion D. Marketing

298) The fabric come out from the loom is known as….(Answer = C)
A. White goods B. Black goods
C. Grey goods D. None

299) Fabric as it comes from the loom before it is finished is called ————–. (Answer = B)
A. Bleached B. Grey goods
C. Mercerised D. None

300) Fashion industry has always been very_________ because of large companies competing. (Answer = C)
A. Decline B. Powerful
C. Competitive D. Strong

301) How a fabric handles and feels————-. (Answer = B)
A. Elasticity B. Texture
C. Crimp D. Stretch

302) Dyes are the compounds that ————– textile. (Answer = C)
A. Bleach B. shrink
C. Color D. None

303) Jute is a —————- fibre. (Answer = A)
A. Plant B. Animal
C. Synthetic D. Man made

304) Crafts that are created by using your hands are called————–. (Answer = A)
A. Handicrafts B. Design
C. Hand works D. Drawings

305) The ability of a fibre to stretch and return to shape is called——————-.(Answer = C)
A. Resiliency B. Shrinkage
C. Elasticity D. None

306) Calendaring is an ironing process that adds————– to the fabric. (Answer = C)
A. Texture B. Weight
C. Sheen D. None

307) Component suppliers provide —————- materials for Fashion Pipeline. (Answer = B)
A. Finished Material B. Raw Material
C. All Material D. None

308) Different fibers combined in to one yarns ——————–. (Answer = C)
A. Bonded B. Filling
C. Blends D. Weaving

309) The ability of a fabric to withstand tension or pulling is called. (Answer = D)
A. Shape Retention B. Abrasion
C. Resiliency D. Tensile Strength

310) When heat and moisture are applied to wool, the scales spread and soften slightly. (Answer = B)
A. Compression B. Felting
C. Calendaring D. None

311) Triangular-shaped folds of fabric stitched to control fullness are called —————. (Answer = C)
A. Gathers B. Pleats
C. Darts D. Hems

312) In a knit, the widthwise rows of stitches are called——– . (Answer = A)
A. Courses B. Wales
C. Warps D. None

313) —————– is a whitening treatment. (Answer = B)
A. Mercerising B. Bleaching
C. Calendaring D. None

314) —————- is a finishing treatment. (Answer = D)
A. Dyeing B. Printing
C. Cleaning D. Sizing

315) .The designer of ——————-show a new collection twice a year. (Answer = B)
A. Pret A porter B. Haute Couture
C. Both a & b D. None

316) The combination of a primary color with a secondary color is called—————– color. (Answer = D)
A. Complementary B. Neutral
C. Triad D. Intermediate

317) Anything that wear, cover and adorns the body is called …..(Answer = C)
A. Textile B. Designing
C. Clothing D. Dressing

318) A fashion that is very popular for a short time is called ————–. (Answer = C)
A. Classic B. Style
C. Fad D. Tradition

319) The direction of threads in a —————– fabric is known as Grain. (Answer = D)
A. Printed B. Dyed
C. Crocheted D. Woven

320) ——————-of yarn means twisting. (Answer = C)
A. Weaving B. Glazing
C. Spinning D. Printing

321) Artificial silk is————–. (Answer = A)
A. Rayon B. Acetate
C. Cotton D. Wool

322) The first fashion designer was——– (Answer = C)
A. Robertson B. Shakespeare
C. Charles Frederick Worth D. Ellie Saab

323) Linen is obtained from (Answer = A)
A. Flax B. Cotton
C. Jute D. None

324) The process used to increase the luster of cotton is called —————-. (Answer = B)
A. Bleaching B. Mercerization
C. Nylonizing D. Napping

325) Surface ornamentation of fabric is called (Answer = B)
A. Fashion Designing B. Textile Designing
C. Dyeing D. None

326) A tall slender plant that is used to make linen fabric is called—————–. (Answer = A)
A. Flax B. Cotton
C. Silk D. Wool

327) An instrument used to weave the crosswise threads on a loom is called—————. (Answer = B)
A. Cloth beam B. Shuttle
C. Harness D. Heddles

328) —————-shaped folds of fabric stitched to control fullness are called darts. (Answer = B)
A. Rectangular B. Triangular
C. Square D. Circle

329) The process of converting fibers directly into fabric is (Answer = C)
A. Weaving B. Spinning
C. Felting D. Knitting

330) —————– is the group of individuals who live together in a particular area (Answer = C)
A. Heritage B. Culture
C. Society D. None

331) ——————— is the formation of bunches or balls of tangled fibres on the surface of fabric. (Answer = A)
A. Pilling B. Abrasion
C. Pile D. None

332) Red, yellow and blue are —————— colors (Answer = C)
A. Neutral B. Cool
C. Primary D. Secondary

333) Neutral colors are—————— (Answer = A)
A. Black & White B. Red & Green
C. Yellow & Pink D. None

334) Physical count of merchandise is ——————. (Answer = C)
A. Sheet B. Frame
C. Inventory D. Versatile

335) Thread count of woven fabric is —————– per inch of woven fabric is known as (Answer = A)
A. Threads per square inch B. Fibres per square inch
C. Fabric per square inch D. None

336) The microscopic structure of ____________ fiber looks like a bamboo pole. (Answer = A)
A. Flax B. Cotton
C. Silk D. Wool

337) —————— of woven fabric is called selvage. (Answer = B)
A. Center B. Self edge
C. Right edge D. Left edge

338) Cotton is a ____________fiber. (Answer = A)
A. Artificial B. Plant
C. Animal D. The plumber and the painter work on consecutive days.

339) In —————– warp knits are made with several yarns. (Answer = D)
A. Printing B. Knitting
C. Weaving D. Dyeing

340) Application of heat and ——————— on wool, to soften the scales is called felting. (Answer = C)
A. Pressure B. Temperature
C. Moisture D. None

341) The decorative art of —————— is called macramé. (Answer = A)
A. Tying knots B. weaving
C. Crocheting D. None

342) The process of removing the starch from the fabric is called ——————-.(Answer = C)
A. Bleaching B. Mercerizing
C. Desizing D. none

343) Inner hollow hole of cotton fiber is known as (Answer = C)
A. Serine B. Lint
C. Lumen D. Pectin

344) Metallic fibers are only used for (Answer = A)
A. Strength B. Apparel
C. Decoration D. None of these

345) Exclusive or specialized designed dresses are (Answer = C)
A. Pret a porter B. Bridal couture
C. Haute couture D. None

346) Beetling is a finish applied to linen fabrics, in which fabric is beaten with___________ hammer. (Answer = B)
A. Iron B. wooden
C. Copper D. steel

347) ——————- finish is used to keep the fabric flat and smooth. (Answer = A)
A. Wrinkle resistant B. Shape Retentive
C. Water repellent D. Flame retardent

348) Finishes are classified according to their degree of_____________ . (Answer = C)
A. Temporary B. Semi durable
C. Permanence D. none

349) All cotton fabrics are singed except those that are______________. (Answer = B)
A. Bleached B. Napped
C. Shrinked D. Dyed

350) The success or failure of the fashion industry depends on__________ purchases of its products. (Answer = C)
A. Retailers B. Sellers
C. Consumers D. None

351) The area inside the shape is called ——————–. (Answer = B)
A. Color B. Space
C. Texture D. None of these

352) The ability of fabric to draw moisture away from your body is———————: (Answer = B)
A. Wicking B. Absorbency
C. Resiliency D. none

353) When twist is increased in the spun yarn, its strength————–: (Answer = D)
A. Increases B. Decreases
C. Does not change D. First increases then decreases

354) Filament yarns are——————–: (Answer = B)
A. Short length B. Long length
C. Medium length D. None

355) Sunlight is the principle bleaching aid for fine——————-: (Answer = C)
A. Cotton B. Linen
C. Polyester D. Silk

356) Indigo was the first————- vat dye: (Answer = B)
A. Natural B. Synthetic
C. Both A & B D. None

357) Denier is the term applied to the —————- of yarn. (Answer = C)
A. Resiliency B. Elasticity
C. Strength D. None

358) ———————- processes are undertaken by highly specialized companies called converters. (Answer = C)
A. Dyeing B. Printing
C. Finishing D. None

359) A __________ is a device, sign or name that is used to identify the product. (Answer = A)
A. Brand B. Price
C. Botique D. Color

360) Caustic soda mercerization of cotton is carried out for improvement of (Answer = A)
A. Strength & Luster B. Whiteness
C. Wetting D. Absorption

361) Warp faced satin is____ than the weft faced sateen. (Answer = D)
A. Lustrous B. Rough
C. Weaker D. Stronger

362) Water jet looms are capable of inserting ______________. (Answer = A)
A. 700 picks per minute B. 75 picks per minute
C. 180 picks per minute D. 45 picks per minute

363) Which of the following is the odd one out with regards to enhancing whiteness in textile material? (Answer = D)
A. Bleaching B. Optical Brightener
C. Bluing agent D. Alkali

364) Why azoic dyes are also called ice colours? (Answer = B)
A. As they develop cool colours of blue and green
B. Ice is used to maintain the temperature as low as 0-5 Deg Centigrade
C. They were first discovered by Perkin in the polar regions.
D. The dye particles resemble ice crystals

365) ______________is a style that is popular in the present or a set of trends that has been accepted by a wide audience. (Answer = C)
A. Style B. Fad
C. Fashion D. Classic

366) In which stage of the fashion cycle do consumers reject a style and start looking out for something
new (Answer = D)
A. Decline B. Introduction
C. Peak D. Rejection

367) The traditional process of fashion adoption is also called as (Answer = A)
A. Trickle Down B. Trickle Up
C. Trickle Across D. Mass Dissemination

368) ______________ create fashion. (Answer = D)
A. Fashion role models B. Fashion followers
C. Fashion Victims D. Fashion Innovators

369) Hoodies come under which wear (Answer = B)
A. Party wear B. Casual wear
C. Swim wear D. Formal wear

370) Which is not a type of marketing concept? (Answer = D)
A. The production concept B. The selling concept
C. The social marketing concept D. The supplier concept

371) This tool is used to temporarily hold two or more pieces of fabric together. (Answer = B)
A. Chalk B. Pins
C. Bobbins D. Needles

372) This is a guide containing steps to make a garment. (Answer = D)
A. Thimble B. Needle threader
C. Sewing gauge D. Pattern

373) This tool protects your fingers when you sew by hand. (Answer = A)
A. Thimble B. Sewing gauge
C. Thread D. Rotary cutter

374) Strength of the cotton increases with (Answer = B)
A. Decrease in moisture content B. Decrease in moisture content
C. Increase in temperature D. Decrease in relative humidity

375) A ——————– is the secondary property of textile fibers. (Answer = B)
A. Strength B. Fineness
C. Weight D. Length

376) The process of supplying necessary moisture to textile is (Answer = C)
A. Weighting B. Scouring
C. Conditioning D. Tinting

377) The ratio of actual vapor pressure to the maximum vapor pressure, expressed as a percentage is
called- (Answer = C)
A. Absolute humidity B. Moisture Regain
C. Relative Humidity D. Moisture Content

378) ———— is the natural mineral fiber. (Answer = A)
A. Asbestos B. Glass
C. Nylon 6 D. Aramid

379) Singeing removes —————– fibers (Answer = C)
A. Protein B. Vegetable
C. Protruding D. Entangled yarns

380) ————- has excellent elastic recovery. (Answer = C)
A. Cotton B. Polyester
C. Nylon D. Viscose

381) ————– has excellent crease resistance. (Answer = B)
A. Cotton B. Polyester
C. Nylon D. Viscose

382) The hollow space in cotton is known as ——————. (Answer = A)
A. Lumen B. Medulla
C. Pores D. Stomas

383) The protein present in wool is —————. (Answer = B)
A. Elastin B. Keratin
C. Fibronectin D. Kevlar

384) The species that yield mulberry silk is ——–. (Answer = B)
A. Philosamia ricinis B. Bombyx mori
C. Antheraea paphis D. Anthraea assamia

385) The substance removed during degumming is ——————-. (Answer = A)
A. Sericin B. Fibroin
C. Natural coloring matters D. Wool wax

386) —————– dyes are readily soluble in water. (Answer = B)
A. Naphthol B. Reactive
C. Disperse D. Sulphur

387) Mercerization of cotton is carried out for————— (Answer = A)
A. Strength & Luster B. Whiteness
C. Wetting D. None

388) The only natural fiber that may be a filament is ———– (Answer = B)
A. Cotton B. Silk
C. Polyester D. Linen

389) Rayon is made of —————— (Answer = D)
A. Coal B. Oxygen
C. Flax D. Cellulose

390) Scouring of cotton is carried out under (Answer = A)
A. Alkaline conditions B. Acidic conditions
C. Neutral conditions D. None

391) When twist is increased in a spun yarn, its strength (Answer = D)
A. increases B. Decreases
C. Does not change D. First increases then decreases

392) The most important ingredient of a scouring composition is (Answer = B)
A. Wetting agent B. Alkali
C. Emulsifying agent D. Sodium silicate

393) Mercerization is carried out with NaOH of (Answer = B)
A. 10 –15% Conc. B. 18 –25% Conc.
C. 5 –10% Conc. D. 25-35% Conc.

394) An optical brightener is (Answer = B)
A. A synthetic bluing agent B. A colorless dye
C. A fluorescent compound D. An optical whitener

395) The most productive method for textile printing is (Answer = A)
A. Rotary screen printing  B. Automatic Flat-bed screen printing
C. G Block printing  D. None

396) Spun yarns are——- (Answer = C)
A. Smooth B. Lustrous
C. Dull D. Cool

397) Filament yarns are————– (Answer = A)
A. Smooth B. Dull
C. Soft D. Short

398) Novelty yarns are usually—————— (Answer = C)
A. Boucle Yarns B. Textured Yarns
C. Ply yarns D. Card yarns

399) Spinning of yarn means——— (Answer = B)
A. Denier B. Twisting
C. Tex D. Pulling

400) —————– weave produces lustrous surface. (Answer = B)
A. Twill B. Satin
C. Jacquard D. Pile

401) —————- fiber is used to create linen. (Answer = B)
A. Cotton B. Flax
C. Wool D. Silk

402) —————- refers to the amount of roominess in a garment. (Answer = C)
A. Grain line B. Dart
C. Ease D. Tuck

403) ——————– is the process of transforming designs to its constituent flat pattern pieces and then
drafting them out. (Answer = A)
A. Pattern making B. Draping
C. Template D. Blocks

404) What should be minimum length of fibers for making of yarn from fiber? (Answer = B)
A. One inch B. Half inch
C. One centimeter D. Half centimeter

405) How many types the fibers have been classified based on the length of the fiber staples? (Answer = B)
A. Two Types B. Three Type
C. Four Types D. Five Types

406) Which one is the most important quality of textile fiber? (Answer = A)
A. Fineness B. Moisture Content Value
C. Length D. Cohesiveness power

407) Which one is the protein fiber? (Answer = D)
A. Cotton B. Jute
C. Rayon D. Silk

408) What is the Moisture regain value of cotton fiber? (Answer = C)
A. 7% B. 8%
C. 8.5% D. 9%

409) As the length of —————- fiber increases, its fineness also increases. (Answer = D)
A. Silk B. Jute
C. Wool D. Cotton

410) The cross sectional shape of —————– fiber looks triangular? (Answer = B)
A. Jute B. Silk
C. Wool D. Nylon

411) —————fiber melts in excessive heat. (Answer = B)
A. Silk B. Polyester
C. Jute D. Cotton

412) Which is the best cotton fiber? (Answer = B)
A. Egyptian B. Seguisland
C. Indian D. American

413) What type of smell is felt during burning of cotton fiber? (Answer = A)
A. Paper burning
B. Feather burning
C. Hair burning
D. No Smell

414) ————— fiber is damaged by acid. (Answer = D)
A. Polyester B. Acrylic
C. Wool D. Cotton

415) Which fiber is the alternative to wool? (Answer = D)
A. Cotton B. Polyester
C. Nylon D. Acrylic

416) Which elements are used in making viscose rayon fiber? (Answer = D)
A. Oil and water B. Coal and air
C. Oil and coal D. Wood and bamboo

417) What is meant by yarn count? (Answer = D)
A. Counting of yarn B. Strength of yarn
C. Density of yarn  D. Thickness of yarn

418) The steaming of cotton yarn is done for————— (Answer = C)
A. increasing the strength of yarn B. increasing the weight of yarn
C. setting of twist of yarns D. increasing the glaze of the yarn

419) Combed yarns are better than carded yarns because———– (Answer = B)
A. All say it is good B. Quality
C. Price is higher D. Price is lower

420) Why are the ends/inch kept greater than the picks/inch in fabrics? (Answer = A)
A. The cost is lower B. The fabrics look good
C. As it is mandatory D. Fabrics become more stronger

421) Minimum how many frames are required for producing plain fabrics? (Answer = A)
A. 2 B. 3
C. 4 D. 5

422) Primary motion of a weaving machine is ——————— (Answer = A)
A. Shedding, picking and beat-up B. Shedding and picking
C. Picking and beat-up D. Let-off and take-up

423) Why is starch used in warp yarn? (Answer = B)
A. To increase the luster of the yarn B. To increase the strength of yarn
C. For smoothing the yarn D. For increasing the weight of the warp yarn

424) Why are the picks/inch kept smaller than the ends/inch in fabrics? (Answer = A)
A. Cost comes lower B. Cost comes higher
C. Fabrics look good D. The quality of fabric increases

425) ——————– is the secondary motion of a weaving machine. (Answer = D)
A. Shedding B. Picking
C. Warp protector mechanism D. Let-off motion

426) —————— is not a weaving fault. (Answer = D)
A. Shuttle mark B. Reed mark
C. Running stripe D. Oil spot

427) —————— type of fabric is produced by jacquard weaving machine. (Answer = D)
A. Plain B. Twill
C. Zig zag D. Fabric with big designs.

428) GSM of a fabric means —————- (Answer = C)
A. The construction of fabric B. The strength of fabric
C. The weight of fabric D. Thickness of fabric

429) ————————-dye is used for dyeing of polyester fabrics. (Answer = D)
A. Direct dye B. Vat dye
C. Reactive dye D. Disperse dye

430) ————————-dye is not used for dyeing of Cotton fabrics. (Answer = D)
A. Reactive B. Sulfur
C. Vat D. Disperse

431) ——————–dye allows better colorfastness to cotton fabrics. (Answer = C)
A. Direct B. Reactive
C. Vat D. Sulfur

432) Why is scouring done for cotton fabrics? (Answer = D)
A. For removing starch B. For setting dimension
C. For increasing strengths D. For removing garbage from cotton fibers

433) Generally, which type of printing is not used in fabric printing? (Answer = D)
A. Block print B. Batik print
C. Roller print D. Transfer print

434) ————- dye gives the lowest cost for dyeing. (Answer = A)
A. Direct Dye B. Reactive Dye
C. Vat Dye D. Acid Dye

435) Stentering machine is used to ————- (Answer = A)
A. Drying of fabric and setting of dimension B. To print fabric
C. To clean fabric D. To control fabric shrinkage

436) ——————- agent is used for bleaching of fabrics. (Answer = C)
A. De-singeing material B. Acid
C. Hydrogen peroxide D. Potassium permanganate

437) Pilling occur in fabric————– (Answer = C)
A. If fabric is dirty B. If fabric is much used
C. Much hairy fiber in fabric D. If fabric is less used

438) Singeing done in fabrics for ————— (Answer = C)
A. Cleaning of fabrics B. Thinning of fabrics
C. Removing hairy fibers from fabrics D. Setting of dimension in fabrics

439) ————-test is not required for testing of the fiber. (Answer = C)
A. Strength test B. Length test
C. Crease Recovery test D. Humidity Test

440) Staple length of fibers means ————– (Answer = D)
A. Average length B. Maximum length
C. Minimum length D. Modal length

441) What happens in pre-treatment? (Answer = B)
A. Fabric weight increases B. Fabric weight decreases
C. Fabric weight remains unchanged D. Fabric length increases

442) Drape test of fabric is done for————– (Answer = C)
A. For examining weight of fabrics B. For examining thickness of fabrics
C. For examining hanging behavior of fabrics D. For examining strength of fabrics

443) Which one of the below tests is not done for testing of yarn? (Answer = B)
A. Strength B. Pilling
C. Count D. Hairiness

444) Micronaire means——————- (Answer = C)
A. Fineness of yarn B. Fineness of fabric
C. Fineness of fiber D. Construction of fabric

445) Cross-sectional shape of Viscose Rayon is ————— (Answer = C)
A. Round B. Rectangular
C. Star shape D. Ribbon shape

446) The length of a silk fiber is ————– (Answer = A)
A. 400 to 700 meter B. 400 to 500 meter
C. 500 to 600 meter D. 500 to 700 meter

447) Why is Doubling done in yarn manufacturing? (Answer = B)
A. For elongating the material B. For decreasing the irregularities of material
C. For decreasing the slub problem D. For controlling the hairiness of yarn

448) What has been meant by Marker in garments industry? (Answer = C)
A. One kind of pen B. One kind of label
C. The paper for drawing the pictures of patterns D. Colored sticker for marking garments

449) What has been meant by Seam Pucker? (Answer = B)
A. The holes in seams B. Creasing of fabrics along the seams
C. Types of seam D. Length of seam

450) What is meant by Grading in garments industry? (Answer = C)
A. To classify the garments based on quality B. To classify the garments based on sizes
C. To make patterns of various sizes D. To make patterns of various designs

451) What is meant by Fusing in garments industry? (Answer = C)
A. Paper interlining B. Sewn interlining
C. Joining of interlining through heat and pressure  D. None

452) Crease Mark happen in fabric during (Answer = C)
A. Using of garments B. Ironing
C. Dyeing D. Cleaning of garment

453) With an increase of moisture content, the strength of a Nylon filament —————- (Answer = B)
A. Increases B. Decreases
C. First increases then decreases D. First decreases then increases

454) Modifications in clothing reflect (Answer = D)
A. grace and beauty B. ideas of modesty
C. ideas of shame D. change in societies

455) Colour of the cap of Liberty worn by French revolutionaries was (Answer = A)
A. Red B. Green
C. White D. Yellow

456) During medieval times Bloomers were————— (Answer = B)
A. Knickers B. Trousers
C. Short skirts D. Tunics

457) Which among the following Indian population were the first to adopt western styles? (Answer = A)
A. Men B. Women
C. Children D. Bengalis

458) A primary property of a textile fiber which refers to adequate strength is ————— (Answer = D)
A. cohesiveness B. Flexibility
C. Density D. Tenacity

459) Find the odd one out? (Answer = D)
A. Cotton B. Jute
C. Linen D. Silk

460) Fibers that are measured in centimeters or inch are? (Answer = A)
A. Staple fibers B. Filament fibers
C. Short fibres D. Long fibres

461) Tenacity is the term usually applied to the strength of? (Answer = A)
A. Fiber B. Yarn
C. Fabric D. Cotton

462) Denier is the term applied to the strength of? (Answer = B)
A. Fiber B. Yarn
C. Fabric D. Cotton

463) ——————— is the property of bending without breaking. (Answer = B)
A. Bending strength B. Flexibility
C. Spinning quality D. Tenacity

464) Cohesiveness is also termed as——————— (Answer = A)
A. Spinning quality B. Uniformity
C. Flexibility D. Tenacity

465) Density is expressed as ——————– (Answer = B)
A. mass per unit volume B. relative mass per unit volume
C. none of the above D. Both a and b

466) The primary property essential for a fiber is——————— (Answer = C)
A. Luster B. density
C. length to width ratio D. resiliency

467) The ability of a fiber to return to shape is —————– (Answer = C)
A. Elastic recovery B. Elongation
C. Resiliency D. Spinning quality

468) When the fibre molecules are arranged in random then it is ——————- (Answer = D)
A. high orientation B. Low orientation
C. Crystalline D. Amorphous

469) ————— is the French word for a small shop with unusual clothing. (Answer = B)
A. Brand B. Boutique
C. Prêt a porter D. none

470) A fashion that lasts for longer time is —————- (Answer = C)
A. Fad B. Trend
C. Classic D. Interrupted fashion

471) —————are often used at the neck of a dress, or at the waist as a belt, serve as a fastener. (Answer = A)
A. bows B. button loops
C. draw string D. frog fastening

472) ——————- is the information given to the public regarding, product, policies, personnel, activities  or services. (Answer = A)
A. Publicity B. Editor
C. Report D. Hangtag

473) The price paid by the retailer to the manufacturer for a garment is known as ————- (Answer = A)
A. Cost price B. Market price
C. Selling price D. Discount price

474) An attractive feature used in design is —————- (Answer = A)
A. fringing B. Darts
C. Pleat D. Vent

475) A ——————–this means made-to-measure. (Answer = C)
A. prêt-a-porter B. Ready to wear
C. Bespoke D. Fitting

476) ———————-type or garment is usually worn, while riding a horse. (Answer = D)
A. blazer B. fitted pant
C. bell bottom pant D. breeches

477) ——————– is used to remove fullness from certain parts or the garment. C
A. Gather B. Pleat
C. Dart D. Tuck

478) LEVI’S brand is the example of……(Answer = C)
A. swim wear B. Bridal
C. Jeans D. Children

479) Cotton is affected by—————— (Answer = B)
A. Alkalies B. Strong acids
C. Cold dilute acids D. All above

480) —————- is the “King of fibres”. (Answer = A)
A. Cotton B. Jute
C. Silk D. Nylon

481) Linen is the other name given to—————— (Answer = B)
A. Cotton B. Flax
C. Ramie D. Kapok

482) The short fibres are termed as—————– (Answer = B)
A. Line B. Tow
C. Filament D. Lint

483) Hacking is the term given to———–operation. (Answer = C)
A. Carding B. Scutching
C. Combing D. Pulling

484) —————— fibre which is mainly used for padding and stuffing particularly upholstery. (Answer = B)
A. Cotton B. Kapok
C. Hemp D. Urena

485) The finest quality wool is obtained from ————— (Answer = B)
A. Delaine B. merino
C. Rambouillet  D. lincoln

486) The fibre obtained from Angora goat is—————-(Answer = B)
A. Alpaca B. Mohair
C. Cashmere D. Angora

487) The gummy substance which coats the silk fibre is —————— (Answer = C)
A. pectin B. glutin
C. Sericin D. None

488) In silk, the process to where twist is inserted is termed as—————- (Answer = B)
A. Reeling B. throwing
C. Spinning D. Degumming

489) The resiliency of silk is—————- (Answer = C)
A. Very good B. Good
C. Moderate D. Poor

490) The bleach which tends to destroy silk is—————— (Answer = A)
A. Chlorine B. Hydrogen per oxide
C. All of above  D. None

491) The French term for ready-to-wear is———– (Answer = B)
A. Boutique B. Prêt-a-porter
C. Couturier D. haute couture

492) Couture clothing literally means ——————in French. (Answer = D)
A. Designer clothing B. Private labels
C. Mass production D. Fine sewing

493) ————is the inter face between an organization and its customers. (Answer = B)
A. Customer’s satisfaction B. Marketing
C. Fashion forecast D. Product assortment

494) Cutting V-shaped sections from the seam allowance is called —————– (Answer = B)
A. Grading B. Notching
C. Hemming D. None

495) Making straight cuts into the seam allowance is called————– (Answer = A)
A. Clipping B. Grading
C. Notching D. Hemming

496) ——————–means the Armhole; opening for a sleeve. (Answer = C)
A. Hem B. Gather
C. Armscye D. None

497) Stitches made by hand or machine to hold fabric pieces together temporarily is called————- (Answer = C)
A. Bias B. Clipping
C. Baste D. Sewing

498) Two distinct fabrics glued together as one called————- (Answer = D)
A. Canvas B. Hair Canvas
C. Heavy Fabric D. Bonded fabric

499) Inter looped stitch in also known as————– (Answer = A)
A. Chain Stitch B. Lock stitch
C. Over Lock stitch D. French seam

500) The Portion of garment above the waist is called————– (Answer = B)
A. Skirt B. Bodice
C. Sleeve D. Collar

501) Staple fibers are measured in _________ (Answer = B)
A. Yards B. Inches
C. Kilograms D. None of these

502) Cotton can also be ___________ to give the fiber added strength and luster  (Answer = C)
A. Finished B. Bleached
C. Mercerized D. Calendered

503) _________ is an universal bleaching agent (Answer =B)
A. Bleaching powder B. Hydrogen peroxide
C. Copper Sulphate D. Hydrogen Chloride

504) Acid dyes are mainly applied on  (Answer = B)
A. Cotton B. Wool
C. Linen D. Jute

505) Fabric is treated with heat and pressure to add luster (Answer = A)
A. Lustering B. Felting
C. Beetling D. Glazing

506) The ability of fiber to stretch and return to shape is (Answer = A)
A. Elasticity B. Crimp
C. Stretch D. Pliablity

507) ________ is one of the primary motions of the loom  (Answer = C)
A. Take up B. Let-off
C. Shedding D. Denting

508) The ability of fabric to absorb moisture from body is (Answer = B)
A. Wicking B. Absorbency
C. Resiliency D. None of these

509) Squeegee is used in _________ printing (Answer = A)
A. Screen B. Roller
C. Batik D. Stencil

510) The designer of Haute Couture show a new collection _________ a year (Answer = B)
A. Once B. Twice
C. Resiliency D. Dimensional stability

511) ________ is used to stiff the fabric. (Answer =B)
A. Cleaning B. Sizing
C. Dyeing D. Printing

512) __________ is a pre-treatment for printing of cotton. (Answer = A)
A. Scouring B. Fixing
C. Calendering D. Sanforizing

513) Draw frame is a _________ machinery. (Answer =C)
A. Weaving B. Padding
C. Spinning D. Knitting

514) The process of removal of starch from the fabric is (Answer = B)
A. Sizing B. Desizing
C. Singeing D. Carbonizing

515) Yarns are marketed (bought and sold) by ____________ . (Answer =A)
A. Weight B. Diameter
C. Thickness D. Softness

516) Color fastness means that the color in the fabric is _______________ . (Answer = B)
A. Fixed B. Permanent
C. Fast D. Less

517) Clothing is a collective term for ______________, items worn on the body. (Answer = C)
A. Clothes B. Wearing
C. Garments D. Dresses

518) Texturizing is the processes that introduce. (Answer = D)
A. Coils B. Crimps
C. Zigzag shaping D. All of above

519) The Z twist is also called ________ . (Answer = C)
A. Left twist B. S twist
C. Right twist D. None of these

520) The botanical name of cotton plant is (Answer = D)
A. Oriza Setiva B. Maymosopudica
C. Asephetoda D. Gossypium

521) Indigo belongs to ________ class of dyes. (Answer = C)
A. Sulphur B. Basic
C. Vat D. Reactive

522) Who makes an addition to the word embellish. (Answer = C)
A. Jeff seid B. Robert Hook
C. Collins Thesaurus D. Thomas Edison

523) Profilm method is one of the method used to develop _________ for printing. (Answer = B)
A. Blocks B. Screens
C. Fabric D. Pigments

524) Lacemaking was a _________ art. (Answer = B)
A. Creative B. Domestic
C. Industrial D. Decorative

525) Rayon is made of (Answer = A)
A. Cellulose B. Oxygen
C. Flax D. Coal

526) Balochi embroidery alone has ________ different basic designs. (Answer = B)
A. 119 B. 118
C. 117 D. 116

527) Crewel embroidery is done with loosely twisted ________ yarn. (Answer =A)
A. Wool B. Cotton
C. Silk D. Nylon

528) Mercerization of cotton is carried out for improvement of (Answer = A)
A A. Strength and luster B. Whiteness
C. Wetting D. Stretching

529) A synonym of trouser (Answer = B)
B A. Skirt B. Pant
C. Shirt D. Gloves

530) ___________ are hard to handle as you cut and stitch. (Answer = C)
A. Loosely woven fabrics B. Sheer fabrics
C. Slippery fabrics D. Piles fabrics

531) The process of making yarn from fiber is called. (Answer = D)
D A. Knitting B. Yarning
C. Weaving D. Spinning

532) Hoodies come under which wear (Answer = B)
A. Party wear B. Casual wear
C. Swim wear D. Formal wear

533) The method of looping yarns together is called. (Answer = A)
A. Knitting B. Weaving
C. Quilting D. Stretching

534) The yarns that runs crosswise in a woven fabric is (Answer = B)
A. Warp yarns B. Weft yarns
C. Fly yarns D. Spun yarns

535) The de sizing process mainly removes (Answer =C)
A. Wax and tallow B. Dirt and color
C. Starch D. Natural impurities

536) Removal of free fiber ends from fabric by burning method is ______. (Answer = A)
A. Singeing B. Calendering
C. Embossing D. Mercerizing

537) Anti-shrink finish is given by (Answer = C)
A. Embossing B. Winch
C. Sanforizing D. Drapping

538) ___________ is known as artificial silk. (Answer = A)
A. Rayon B. Acrylic
C. Acetate D. Nylon

539) Mercerization of cotton fibers results in (Answer = A)
A. Improved strength B. Increase affinity
C. Increased bending rigidity D. Improved luster

540) ___________ is the dress fitted through the bodice, waist, and hips, and flaring out from the knees. (Answer = B)
A. Empire B. Mermaid
C. Ball gown D. A-Line

541) The size categories determined by height and body proportions. (Answer = B)
A. Measurements B. Figure type
C. Pattern size D. Selecting fabric

542) Gum Arabic is used as a _________ in the printing paste. (Answer = B)
A. Wetting agent B. Thickener
C. Softner D. Catalyst

543) For fabric sampling, the sample should not be taken from within _______ of the selvedge. (Answer = C)
A. 30mm B. 40mm
C. 50mm D. 60mm

544) Calico, a generic name for _________ products. (Answer = A)
A. Cotton B. Flax
C. Wool D. Polyester

545) The basic building block of textile is _________. (Answer = A)
A. Fiber B. Yarn
C. Thread D. Cloth

546) The lower the number_________ the needle. (Answer = A)
A. Finer B. Heavier
C. Sharper D. Stronger

547) A sharp needle is used for _________ fabrics. (Answer = C)
A. Knitted B. Textured
C. Woven D. Non-woven

548) Silk, the natural form of fiber is obtained from (Answer = B)
A. Sheep B. Cocoon
C. Jute plant D. Cotton balls

549) Fiber used for making gunny bag is (Answer = B)
A. Wool B. Jute
C. Silk D. Cotton

550) The main constituent of cotton fabric is (Answer = A)
A. Cellulose B. Fibroin
C. Aminoacids D. Lignin

551) __________ fibers are added to fabrics for decoration. (Answer = C)
A. Decorative B. Glass
C. Metallic D. Silk

552) Cotton is a _________ fiber. (Answer = A)
A. Seed B. Stem
C. Protein D. Crimped

553) The most basic of the stitching crafts, is the art of using stitches to join pieces of fabric together is called (Answer = A)
A. Sewing B. Embroidery
C. Applique D. Quilting

554) Crosswise yarns of a woven fabric is called (Answer = C)
A. Weaving B. Courses
C. Filling D. Blending

555) Which type of printing uses wood blocks? (Answer = B)
A. Roller printing B. Block printing
C. Resist printing D. Discharge printing

556) What is the source of linen? (Answer = C)
A. Cotton B. Silk
C. Flax D. None

557) Which type of printing involves a wax or other substance is printed onto a fabric. (Answer = B)
A. Block printing B. Resist printing
C. Roller printing D. Screen printing

558) The application of color to the whole body of a textile material with some degree of fastness (Answer = B)
A. Printing B. Dyeing
C. Painting D. Tie-dyeing

559) Transferring color to the surface of a fabric is called (Answer = A)
A. Printing B. Dyeing
C. Coloring D. Shading

560) Fabric passes between two heated rollers that smooth the fabric and improve the luster. (Answer = A)
A. Calendaring B. Moireing
C. Singeing D. Glazing

561) Any special treatments that are added to fabrics is called (Answer = C)
A. Sizing B. Calendaring
C. Finishing D. Bleaching

562) Which fiber has a natural tendency to felt? (Answer = A)
A. Wool B. Flax
C. Silk D. Polyester

563) What do we need to cover our body? (Answer = B)
A. Hat B. Clothes
C. Socks D. Gloves

564) The term applied to men’s, women’s and children’s wear (Answer = A)
A. Apparel B. Fashion
C. Accessories D. Brand

565) The high fashion, industry was established in _________. (Answer = C)
A. England B. Paris
C. France D. America

566) __________ is more than just clothing. (Answer = D)
A. Apparel B. Garment
C. Clothing D. Fashion

567) SDC stands for (Answer = B)
A. Sample data collection B. Society of dyers and colorists
C. System decision papers D. System of dyes and colors

568) _________ made color subcommittee. (Answer = A)
A. ISO B. SDC A
C. ASTM D. AATCC

569) Uneven warp or weft yarn defects occur in ________. (Answer = A)
A. Spinning B. Dyeing
C. Printing D. Bleaching

570) Crosswise yarns of a woven fabric is called (Answer = C)
A. Weaving B. Courses
C. Filling D. Blending

571) The increase in length that has occurred when the fabrics breaks is called (Answer = C)
A. Breaking strength B. Bursting strength
C. Breaking elongation D. Extension

572) Which fabrics often will crock more easily? (Answer = C)
A. Dyed fabrics B. Bleached fabrics
C. Printed fabrics D. Colored fabrics

573) _________ fabrics are made by interlocking the fibers with heat and moisture or with an adhesive
substance. (Answer = B)
A. woven B. Non-woven
C. Felted D. Quilted

574) = Which device is used for colorfastness to crocking? (Answer = B)
A. Fade-Ometer B. Crockmeter
C. Launder-Ometer D. Weather-Ometer

575) _________ lace has the design spread over the width of the fabric and repeated in its length. (Answer = A)
A. All over B. Mirror
C. Symmetrical D. Boader

576) Ajrak is a unique form of _________ printing. (Answer = A)
A. Block B. Screen
C. Batik D. Transfer

577) Ajraks have become a symbol of ________ culture and traditions. (Answer = B)
A. Balochi B. Sindhi
C. Punjab D. Kailash

578) Which emperors were passionate about painting, jewelry, textile architecture, poetry etc? (Answer = B)
A. Roman B. Mughal
C. Ottoman D. Japanese

579) Ajraks are usually about ________ meters long. (Answer =A)
A. 2.5 to 3 B. 1.5 to 3
C. 2.5 to 3.5 D. 2 to 3

580) Strands are plaited together by crisscrossing them diagonally and lengthwise
B A. Netting B. Braiding
C. Lacing D. Knotting

581) An open-mesh form of fabric construction that is held together by knots. (Answer = B)
A. Lacing B. Netting
C. Braiding D. Crocheting

582) Colors combined with white (Answer = A)
A. Tints B. Shades
C. Hue D. Spectrum

583) The most expensive jamawar is woven in ________. (Answer =C)
A. Punjab B. Sindh
C. Kashmir D. Baluchistan

584) The art of jewelry-making flourished in ________ century. (Answer = C)
A. 14th B. 15th
C. 16th D. 17th

585) In the late 1700s, ________ were used to spread fashion news. (Answer = C)
A. Newspaper B. Magazines
C. Fashion babies D. Media

586) __________ is the dress fitted through the bodice, waist, and hips, and flaring out from the knees. (Answer = B)
A. Empire B. Mermaid
C. Ball gown D. A-line

587) A fashion that is made to order to fit an individual client’s measurement is known as (Answer = B)
A. Pret-a-porter B. Couture
C. Mass-de-couture D. High fashion

588) ________ dye is called as ice colors (Answer = A)
A. Azoic B. Vat
C. Sulphur D. Acid

589) The staple length of cotton fiber will be in the range of ________. (Answer = B)
A. 15 to 20 B. 0.4 to 2.5
C. 7 to 12 D. 4 to 6

590) Pictures are manipulated to appear as moving images is called (Answer = A)
A. Animation B. Movies
C. Photographs D. Designing

591) The treatment that follows printing are termed…..(Answer = B)
A. Successor process B. After treatment
C. Discharging D. Crimping

592) For what work Photoshop is used? (Answer = A)
A. Graphics B. Animations
C. Programming D. Typing

593) Photoshop launched by which company  (Answer = A)
A. Adobe B. Aldus
C. Eula D. Microsoft

594) The function of doctor blade in roller printing is to (Answer = B)
A. Give pressure to the roller B. Scrap off excess color paste from roller
C. Give pressure to the cloth D. Steaming the roller

595) The secondary property of a textile fiber is (Answer = B)
A. Tenacity B. Luster
C. Flexibility D. Uniformity

596) The outline, or silhouette, of an object is called (Answer = A)
A. Shape B. Space
C. Texture D. Silhouette

597) What does torso mean? (Answer = A)
A. Body B. Head
C. Limbs D. All of these

598) Fashion illustration actually corresponds the fashion design with the help of ___________. (Answer = A)
A. Drawings B. Paintings
C. Distributing D. Creating

599) The dye molecules in the dye bath move towards the fiber is called. (Answer = B)
A. Adsorption B. Absorption
C. Penetration D. Fixation

600) __________ is the raising and lowering of the warp yarn by means of a harness frame into two layers. (Answer = A)
A. Shedding B. Beating
C. Picking D. Harness frame

601) An example for a natural protein fiber is (Answer = C)
A. Cotton B. Nylon
C. Silk D. Linen

602) Which yarns are the strongest yarns and they form the base of fabric. (Answer = A)
A. Warp yarns B. Weft yarns
C. Wales D. Filling yarns

603) Applying wax to the surface of a fabric is a method of (Answer = C)
A. Tie-dye B. Shibori dyeing
C. Resist dyeing D. Fabric painting

604) The interlocking of fibers called (Answer = B)
A. Knitting B. Felting
C. Weaving D. Crocheting

605) Which fiber is sustainable (Answer = B)
A. Nylon B. Cotton
C. Polyester D. Acrylic

606) An example for a bast fiber is (Answer = B)
A. Cotton B. Linen
C. Wool D. Silk

607) Fibers that form the fleece of a sheep are (Answer = A)
A. Wool B. Cotton
C. Leather D. Nylon

608) What finish adds color to fabrics (Answer = D)
A. Quilting B. Beading
C. Brushing D. Dyeing

609) Needle sizes range from _____ to _____. (Answer = C)
A. 9 to 19 B. 8 to 16
C. 9 to 18 D. 8 to 19

610) _________ created from fibers twisted together or laid side by side is called (Answer = B)
A. Fibers B. Yarns
C. Fabric D. Texture

611) The property of bending without breaking is (Answer = B)
A. Bending strength B. Flexibility B
C. Spinning quality D. Tenacity

612) Who designs fabric weaves and prints for clothes and furnishings (Answer = C)
A. Tailor B. Pattern maker
C. Textile designer D. Stylist

613) The portion of the garment above the waist (Answer = A)
A. Bodice B. Yoke
C. Lapel D. Placket

614) The formation of small balls of fibers on the surface of fabric is called (Answer = A)
A. Pilling B. Rubbing
C. Crocking D. Napping

615) What is used for fashion forecasting (Answer = C)
A. Fashion shows B. Consumer research
C. Sales record D. All of these

616) The technique of sewing small shapes of fabric together to form larger shapes (Answer = B)
A. Quill work B. Patch work
C. Applique D. Quilting

617) What does dress designing involves (Answer = D)
A. Requirement of individual types B. Selection of materials
C. Study of the structural lines of the human figure D. All of these

618) The basic colors of red, yellow and blue (Answer = B)
A. Intermediate colors B. Primary colors
C. Secondary colors D. Complementary colors

619) A permanent finish is (Answer = A)
A. Mercerizing B. Calendaring
C. Filling with starch D. Embossing

620) A natural polyamide fiber is (Answer = D)
A. Cotton B. Jute
C. Hemp D. Wool

621) The highest rate of production in printing is obtained on (Answer = D)
A. Flatbed printing B. Block printing
C. Digital printing D. Rotary Screen Printing

622) ISO stands for (Answer = A)
A. International standard organization B. Internal standard organization
C. International society organization D. Internal system organization

623) Which yarn create wide variety of interesting textures (Answer = D)
A. Cable B. Ply
C. Monofilament D. Novelty

624) Silk, the natural form of fiber is obtained from (Answer = B)
A. Sheep B. Cocoon
C. Jute plants D. Cotton balls

625) The ability of the fiber to take up dye or color (Answer = B)
A. Absorbency B. Dye ability
C. Resiliency D. Dimensional stability

626) Who has given the new dimension to fashion illustration  (Answer = A)
A. Paul Poiret B. Carl Erickson
C. Paul Iribe D. Antonio Lopez

627) The first fashion designer was (Answer = C)
A. Robertson B. Shakespeare
C. Charles Frederick Worth D. Ellie Saab

628) The typical size for a graphic design is measured in (Answer = B)
A. Pica B. Pixels
C. Points D. Inches

629) Images that are generated by computer is called (Answer = B)
A. Animations B. Graphics
C. Design D. Prints

630) ________ is a non-woven fabric where the fibers are held together by an adhesive rather than woven or knitted (Answer = B)
A. Composite fabric B. Bonded fabric
C. Blends D. None of these

631) Which device carries the weft thread that is wound on a bobbin  (Answer = B)
A. Cloth beam B. Shuttle
C. Reed D. Heddle

632) Focal point or center of interest of a garment is called  (Answer = C)
A. Proportion B. Silhouette
C. Emphasis D. Rhythm

633) Dyeing at fabric stage is known as (Answer = D)
A. Solution dyeing B. Top dyeing
C. Stock dyeing D. Piece dyeing

634) Under microscope, a cotton fiber looks like  (Answer = B)
A. Flattened plates B. Twisted ribbon
C. Serration D. Bamboo pole

635) _________ vary in count, strength and twist (Answer = B)
A. Fibers B. Yarns
C. Fabric D. Filaments

636) The filling yarns pass over and under each warp yarn is called (Answer = B)
A. Weave B. Plain weave
C. Twill weave D. Satin weave

637) Matty Fabric has (Answer = B)
A. Huck a back weave B. Mock leno weave
C. Bedford weave D. Honey comb

638) Ceramic fibers are made of  (Answer = A)
A A. Aluminum silicate B. Sodium silicate
C. Potassium silicate D. Sodium hydroxide

639) The length of filament fibers ranges between ________ yards (Answer = C)
C A. 200-1300 B. 400-1200
C. 400-1300 D. 200-1600

640) The actual fiber protein in silk is  (Answer = D)
A. sericine B. alanine
C. tyrosine D. Fiborin

641) Queen of fiber is  (Answer = A)
A. silk B. cotton
C. rayon D. wool

642) The short fiber are termed as  (Answer = B)
A. line B. tow
C. filament D. lint

643) The images are made of _________  (Answer = B)
A. DPI B. Pixels
C. Drawing D. Pictures

644) Levis brand is the example of   (Answer = C)
A. Swim wear B. Bridal
C. Jeans D. Childern

645) The type of garment is usually wear, while riding a horse  (Answer = D)
A. Blazer B. Fitted part
C. Bell bottom D. breeches

646) An attractive feature used in design  (Answer = A)
A. Fringing B. Darts
C. Pleat D. Vent

647) The second property of textile fiber is  (Answer = B)
A. tenacity B. luster
C. flexibility D. Uniformity

648) Fibers that are measured in centimeter or inch are  (Answer = A)
A. Staple fibers B. Filament fibers
C. Short fibers D. Long fibers

649) Garment cutting and manufacturing is based on  (Answer = A)
A. Measurements B. Fit
C. Style D. Fullness

650) Any resource from which a designer obtains ideas  (Answer = A)
A. Design resource B. Ethnic level
C. Research D. Evaluation of Collection

651) The choice of colors used in design plan is called a  (Answer = C)
A. Color spectrum B. Color wheel
C. Color scheme D. Color mix

652) Secondary colors are created by mixing two (Answer = C)
A. Neutral colors B. Complementary colors
C. Primary colors D. Tertiary colors

653) Colors that are different in darkness and lightness are said to be  (Answer =A)
A A. Contrasting B. Light in value
C. Dark in value D. Bright and intense

654) Which of the following are examples of warm colors  (Answer = A)
A. Yellow, red and orange B. Yellow, red and blue
C. Yellow, green and blue D. Orange, purple and green

655) What is another word for the brightness of a color  (Answer = B)
A. Value B. Intensity
C. Hue D. Complementary

656) Blue and orange are  (Answer = B)
A. Primary B. Complementary
C. secondary D. None

657) The bleaching of cotton is done to remove  (Answer = B)
A. Oils and waxes B. Natural coloring matter
C. Cellulose D. Lignin

658) Degumming is done on  (Answer = B)
A. cotton B. silk
C. linen D. jute

659) Pre treatment for printing of cotton is known as  (Answer = B)
A. Scouring B. Sanforizing
C. Fixing D. Calendaring

660) Acid dyes are mainly applied on  (Answer = C)
A. Cotton B. Linen
C. Wool D. rayon

661) Desizing is a_______ Process.  (Answer = B)
A. Dyeing B. Pre treatment
C. After treatment D. Printing

662) The hem falls right above the ankles  (Answer = C)
A. Mini B. Floor
C. Ballerina D. Street

663) A straight, form fitting silhouette is  (Answer = C)
A. Turmpet B. Mermaid
C. Sheath D. Tulip

664) __________ is the process of transforming a design in to its constituent flat pattern pieces and then drafting then out  (Answer = A)
A. Pattern making B. Draping
C. Template D. Blocks

665) __________ and __________ are also indicating of the social; and marital status of women  (Answer =A)
A. Dress and ornaments B. Sindoor
C. Black scarf and bangles D. Mangalsutra

666) __________ is a general term reffering to actual objects related to the human body (Answer = C)
A. Costume B. Wardrobe
C. Clothing D. Wear ability

667) __________ is more than just clothing  (Answer = D)
A. Apparel B. Garment
C. Clothing D. Fashion

668) The finest quality of wool is obtained from (Answer = B)
A. Delaine B. merino
C. lincoln D. none

669) The resiliancy of silk is (Answer = C)
A. Very Good B. Good
C. Moderate D. poor

670) Selvedge provide extra __________ to the fabric  (Answer = C)
A. strength B. Clean edges
C. both D. none

671) Fiber arrangement to get them parallel is known as  (Answer = A)
A. carding B. combing
C. winding D. Drafting

672) Diameter of yarn will __________, strength will __________ . (Answer = A)
A. Increase, increase B. Decrease, increase
C. Increase, decrease D. None

673) Which is not converted into 1 ply yarn  (Answer = A)
A. Linen B. Silk
C. Wool D. jute

674) Which fabric is used as 1 ply most of the time  (Answer = B)
A. Linen B. Silk
C. Wool D. jute

675) A long piece of fabric, or a dress that is worn by Greeks (Answer = A)
A. Himation B. Toga
C. Tunic D. None

676) A crescent shaped fabric with one straight end is known as  (Answer = D)
A. tunic B. Himation
C. Sari D. Toga

677) __________ was first stitching style  (Answer = A)
A. Thonging B. Needling
C. Both D. none

678) Sewing machine was invented in __________ Century. (Answer = D)
A. 16th B. 17th
C. 18th D. 19th

679) Industrial revolution was begin in __________ . (Answer = B)
A. italy B. England
C. France D. Both A and B

680) Flying shuttle was invented by an English man in __________. (Answer = C)
A. 1731 B. 1732
C. 1733 D. 1734

681) Spining jenny was named on the  (Answer =B)
A. owner B. Owners wife
C. Owners daughter D. None

682) __________ seprate the trash and dust particles from the cotton  (Answer = B)
A. Twisting B. Gining
C. Winding D. Calandering

683) __________ is a place that houses many machines and many workers. (Answer = C)
A. workshop B. Studio
C. Factory D. None

684) The sewing pattern was made in…..  (Answer = C)
A. 1788 B. 1789
C. 1790 D. 1791

685) Paper pattern was an __________ invention.  (Answer = B)
A. Latin B. American
C. Spanish D. None

686) The first paper pattern was developed by  (Answer = A)
A. Abenzir Butrick B. Eli Whitny  C. John K D. James

687) __________ that stays for very short time. (Answer = B)
A. Fashion B. Fad
C. Culture D. None

688) Who introduced the high end fashion for the first time. (Answer = B)
A. John K B. Charles Worth
C. Britney Spares D. Louis vuitton

689) A tight band on the waist and long gown is known as ….. (Answer = B)
A. Bodice B. Corset
C. Belted dress D. None

690) Yellow color was widely obtained from  (Answer = A)
A. Zafran B. Turmeric
C. Both D. None

691) Genisis means…… (Answer = A)
A. Origin B. History
C. Revival D. B and C

692) Fibers vary in __________ . (Answer = D)
A. Length B. Color
C. Strength D. All of the above

693) Fabric samples are always taken from __________ directions . (Answer = C)
A. Warp B. Weft
C. Both D. None

694) Factors that affects the sample testing.  (Answer = D)
A. Test method B. Test efficiency
C. Test instruments D. All

695) __________ refers to anything that is capable of being woven or weaved.  (Answer = A)
A. Textile B. Fashion
C. Both  D. None of these

696) _____________ are old fashioned but well designed. (Answer = C)
A. Posters B. Led signs
C. Window displays D. None

697) The most suitable fabric for the use on outdoor furniture. (Answer = B)
A. Cotton B. Polyester fiber
C. Rayon D. Both A&B

698) Warp in different colors and weft in one color create (Answer = B)
A. Shot effect B. Stripe effect
C. Cross over effect D. Check style

699) Both warp and weft in different colors (Answer = D)
A. Shot effect B. Stripe effect
C. Cross over effect D. Check style

700) Printing is also defined as (Answer = C)
A. Dyeing B. Coloring
C. Localized dyeing D. None

701) ____________ fabric can be identified by looking at the back side of the fabric where there is no color or design on face side  (Answer = A)
A. Printing B. Dyeing
C. Batik D. Shibori

702) Dyes like vat and reactive are mostly used for  (Answer = A)
A. Cotton B. Wool
C. Linen D. Viscose

703) Basic approaches to printing a color on a fabric are….. (Answer = B)
A. 2 B. 3
C. 4 D. 5

704) The printing approach that imprinted the dye in the paste form to form a pattern are.. (Answer = A)
A. Direct B. Discharge
C. Reactive D. None

705) Oldest and simplest way of printing is  (Answer =D)
A. Roller B. Screen
C. Rotary D. Block

706) An indirect method of printing in which dyes are transferred from paper to a thermoplastic fabric
under controlled condition is known as  (Answer = C)
A. Roller B. Screen
C. Transfer D. None of these

707) There are _________ of resist printing. (Answer = B)
A. 1 B. 2
C. 3 D. 4

708) Most advanced type of printing is   (Answer = A)
A. Digital B. Roller
C. Rotary D. None

709) ____________ print of varieties of flowers huge or small, bunch or single known as  (Answer = C)
A. Classical B. Ethnic
C. Floral D. Traditional

710) The culture of any particular place can be described in ____________ print. (Answer = A)
A. Classical B. Ethnic
C. Floral D. Traditional

711) __________ is the final process given to a textile material for desirable feel and good appearance  (Answer = B)
A. Dyeing B. Finishing
C. Printing D. Calendaring

712) ___________ finish involves a chemical change in fiber structure and do not alter through the life of  the fabric  (Answer = D)
A. Temporary B. Durable
C. Semi durable D. Permanent

713) ___________ finish are removed or diminished the first time the article is laundered. (Answer = A)
A. Temporary B. Durable
C. Semi durable D. Permanent

714) Finish that improves the performance properties of the fabric is known as  (Answer = A)
A. Functional B. Aesthetics
C. Both D. None of these

715) Resist the penetration of water into or through the fabric  (Answer =  B)
A. Water repellent B. Water proof
C. Both D. None of these

716) Stiffening agents are applied to the cloth to increase  (Answer = D)
A. weight B. Thickness
C. Luster D. All of the above

717) The process of screen printing involves printing _________ color . (Answer = A)
A. Each B. 1
C. 2 D. 3

718) _________ is a substance that can absorb light and reflect some lights to show color but it is water
insoluble.  (Answer = B)
A. Dye B. pigment
C. Chemical D. Finish

719) Azo dyes are first produced in  (Answer =C)
A. 1861 B. 1862
C. 1863 D. 1864

720) _________ is the last process of dyeing of goods. (Answer = A)
A. Garment B. Yarn
C. Fiber D. None

721) Textile auxiliaries are  (Answer = D)
A. Salt B. Water
C. Soda ash D. All of the above

722) _________ is much prone to wrinkle easily.  (Answer = A)
A. Cotton B. Silk
C. Chiffon D. Organza

723) Photoshop was created in _________ . (Answer = A)
A. 1988 B. 1989
C. 1990 D. 1991

724) _________ tool selects areas based on pixels of similar values.  (Answer = B)
B A. Pen B. Magic wand
C. Slicing D. Cropping

725) Which of the following structures makes wool suitable for dyeing  (Answer = A)
A. Amorphous structure B. Morphological structure
C. crystalline D. Hydrophobic

726) Advanced, vector-based editing software used to create logos, graphics, cartoons and fonts is called  (Answer = C)
A. Photoshop light room B. Adobe Photoshop
C. Adobe illustrator D. Photoshop CC

727) ___________ creates fashion wears. (Answer = B)
A. Fashion followers B. Fashion innovators
C. Fashion role models D. Fashion victims

728) Hoodies comes under which wears. (Answer = B)
A. Swim B. Casual
C. Sports D. Formal

729) A permanent finish is  (Answer = A)
A. Mercerization B. Glazing
C. Lustering D. Calendering

730) Acid dyes are mainly applied on   (Answer = C)
A. Cotton B. Linen
C. Wool D. Rayon

731) _________ is an after treatment for printed cloth. (Answer = A)
A. Steaming B. Scouring
C. Sizing D. Glazing

732) _________ is resist style printing. (Answer = A)
A. Batik B. Screen
C. Roller D. Stencil

733) Squeegee is used in _________ printing. (Answer = B)
A. Batik B. Screen
C. Roller D. Stencil

734) Which design accent the persons height. (Answer = A)
A. Vertical lines B. Horizontal
C. Diagonal D. Check

735) Which shape is formed by the outer lines of clothing?  (Answer = A)
A. Silhouette B. Diagonal
C. Vertical D. Horizontal

736) ________ is an element of design that can be seen or felt. (Answer = B)
A. Proportion B. Texture
C. Rhythm D. Balance

737) Denier is the term that is applied to the  (Answer = B)
A. Fiber B. Yarn
C. Fabric D. None

738) In ________ dyeing is called as bandhani  (Answer = C)
A. Italy B. China
C. India D. Japan

739) Japanese art of paper folding is  (Answer = A)
A. Origami B. Ikebana
C. Karaoke D. Haiku

740) Pablo Picasso belonged to which city . (Answer = C)
A. China B. France
C. Spain D. Italy

741) Which animal emphasizes peace in art. (Answer = D)
D A. Cat B. Deer
C. Duck D. Dove

742) Da vinci Mona Lisa is  (Answer =B)
A. Abstract B. Representational
C. Obscure D. Non representational

743) Aesthetics deals with objects that are (Answer = B)
A. Essential B. Non essential
C. Both D. None

744) Traditional art has been defines as (Answer = D)
A. Heritage B. Culture
C. Wealth D. Tradition

745) An important formal characteristics of art is (Answer = B)
A. Social meaning B. Coherence
C. Representation D. Strong emotions

746) The way to do an art critique is (Answer = D)
A. Interpret B. Describe
C. Analyze D. All

747) The principle of art that represents line and color. (Answer = A)
A. Pattern B. Unity
C. Proportion D. Emphasis

748) Which artist said ‘ everything you can imagine is real” . (Answer = B)
A. Da vinci B. Pablo Picasso
C. Vincent van gogh D. Michelangelo

749) The girl with a ________ in 17th century. (Answer = A)
A. Pearl B. Stone
C. Earing D. Scarf

750) Famous painting Mona lisa is made by…. (Answer = A)
A. Leonarda Da vinci B. Pablo Picasso
C. Vincent van gogh D. Michelangelo

751) Fashion design considered to have started in __________ century. (Answer = C)
A. 17th B. 18th
C. 19th D. None

752 __________ is a short gathered or pleated strip of fabric attached at the waistline of the dress. (Answer = B)
A. Empire B. Peplum
C. Ball gown D. A-line

753) The outline of a dress made by using accurate body measurements is called a (Answer = B)
A. Pattren B. Draft
C. Design D. Bodice

754) Hollywood of fashion world (Answer = C)
A. London B. Milan
C. Paris D. France

755) When the fashion cycle happens quite slowly, it is a __________ (Answer = B)
A. Style B. Trend
C. Fad D. Old fashion

756) The process of separating cotton fiber from seed is called ______ . (Answer = A)
A. Ginning B. Scouring
C. Roving D. Carding

757) A series of points connected together is called (Answer = B)
A. Shape B. Line
C. Space D. Illusion

758) Buttons, hooks, snaps and zippers are called (Answer = A)
A. Fasteners B. Plackets
C. Openings D. Gussets

759) The direction in which the yarn is passing in the fabric. (Answer = B)
A. Fiber B. Grain
C. Lengthwise D. Crosswise

760) Photoshop is an image _________ application. (Answer =  C)
A. Sharing B. Downloading
C. Editing D. Deleting

761) Which is not the principle of design? (Answer = B)
A. Harmony B. Texture
C. Emphasis D. Balance

762) A muslin garments cut from a first pattern is called  (Answer = A)
A. Sample B. Template
C. Test D. Dress

763) Denier is the term applied to the strength of  (Answer = B)
A. Fiber B. Yarn
C. Fabric D. Cotton

764) A____________ is a group of individuals who live together in a particular area. (Answer = C)
A. Culture B. Values
C. Society D. Custom

765) ______________ were laced together to form the first woven fabric. (Answer = C)
A. Threads B. Fabric
C. Grasses D. Laces

766) Which of the following fibers is a synthetic fiber. (Answer = A)
A. Polyester B. rayon
C. flax D. wool

767) The simplest loom for plain weave has ___________ harnesses. (Answer = A)
A. Two B. Four
C. Three D. Six

768) The secondary property of textile fiber is (Answer = A)
A. Luster B. Tenacity
C. Flexibility D. Uniformity

769) Yarn is produced by spinning  (Answer = B)
A. Fabric B. Fibers
C. Cloth D. None of these

770) In mercerization process ______ is used. (Answer = B)
A. Sulphuric Acid B. Sodium Hydroxide
C. Hrdrochloric acid D. Sodium Carbonate

771) The interloping of fibers is called  (Answer = B)
A. Felting B. Knitting
C. Weaving D. Draping

772) Calico is a generic name of  (Answer = A)
A. Cotton B. Flax
C. Wool D. Polyester

773) The rubbing off of colors is called (Answer = D)
A. Rubbing B. Bleeding
C. Staining D. Crocking

774) The application of color to the whole body of a textile material with some degree of fastness. (Answer = B)
A. Printing B. Dyeing
C. Painting D. Tie-dyeing

775) Herring bone is a variation of  (Answer = B)
A. Basket B. Twill
C. Satin D. Plain

776) Aerospace textile is an example of _______ textiles. (Answer = A)
A. Technical B. Medical
C. Composite D. Biotechnology

777) The amount of fullness needed for movement and comfort is called. (Answer = B)
A. Design ease B. Wearing ease
C. Comfort ease D. Pattern ease

778) __________ print is a good choice to hide small sewing mistakes. (Answer =  A)
A. All-over B. Boarder
C. Mirror D. Symmetrical

779) Performance based textiles are known as ________. (Answer = D)
A. Medical B. Composite
C. Biotechnical D. Technical

780) ________ is the process of transforming a clothing design into 3d form. (Answer =  A)
A. Draping B. Drafting
C. Crocking D. Napping

781) __________ finishes last throughout the life of the fabric. (Answer = B)
A. Absorbent B. Permanent
C. Durable D. Temporary

782) Dyeing of acrylic is carried out by using. (Answer = B)
A. Vat B. Cationic
C. Acid D. Disperse

783) Starches or resins are added to the fabric for extra body. (Answer =  A)
A. Sizing B. Glazing
C. Lustering D. Embossing

784) Sublimation transfer printing is most suitable for (Answer = B)
A. Cotton B. Polyester
C. Silk D. Acrylic

785) Why is starch used in warp yarns? (Answer = B)
A. To increase the luster of the yarn B. To increase the strength of the yarn
C. For smoothing the yarn D. For increasing the weight of the yarn

786) Fibers mat together by the application of heat, steam and pressure is called. (Answer = A)
A. Felting B. Melting
C. Heating D. Matting

787) Fire Retardant finish is used to resist ________. (Answer = B)
A. Heat B. Fire
C. Moisture D. None

788) Scouring is the special method used for cleaning. (Answer = A)
A. Wool B. Nylon
C. Silk D. Rayon

789. How many types are the collars of shirts? (Answer = B)
A. 2 types B. 3 types
C. 4 types D. 5 types

790) The length of wool varies between ________ inches. (Answer = A)
A. 1.5 to 12 B. 2.5 to 13
C. 0.5 to 12 D. 1.5 to 13

791) Vintage fashion is also known as ____________. (Answer = B)
A. antique B. retrospective
C. classic D. old

792) Rayon, nylon and polyester are examples of (Answer = D)
A. Plant fibers B. Animal fibers
C. Natural fibers D. Synthetic fibers

793) How much threads for making a men’s shirt? (Answer =  A)
A. 110 yards B. 210 yards
C. 315 yards D. 425 yards

794) Which yarns undergo less strain in the weaving process. (Answer = B)
A. Warp B. Filling
C. Courses D. Both A and B

795) Anything that wear, cover and adorns the body is called. (Answer = C)
A. Textile B. Designing
C. Clothing D. Layering

796) Different fibers combined into one yarn is called. (Answer = C)
A. Composite B. Bonded
C. Blends D. None of these

797) ______________ is the first element noticed and have huge impact on garments. (Answer = B)
A. Design B. Color
C. Theme D. Cutline

798) Focal point or center of interest of a garment is called. (Answer = C)
A. Proportion B. Silhouette
C. Emphasis D. Rhythm

799) Dyeing at fiber stage is known as (Answer = C)
A. Solution dyeing B. Top dyeing
C. Stock dyeing D. Piece dyeing

800) Currently fashion industry relies on _____________ sales. (Answer = B)
A. Ready to wear B. Mass-market
C. Haute couture D. Experimental

801) Twisting two strands of fibers together to form _________ yarn. (Answer =  A)
A. Single yarn B. Double yarn
C. Ply yarn D. Cable yarn

802) Brand is an example of:  (Answer = B)
A. Clothing tie-symbol B. Clothing symbols
C. Clothing signs D. Clothing tie-signs

803) The edge of a woven fabric is called. (Answer = C)
A. Felting B. Cross stitch
C. Selvage D. Edging

804) A twill weave is recognized by ________ ridges on the fabric surface. (Answer =  D)
A. Horizontal B. Vertical
C. Straight D. Diagonal

805) The interlacing of two sets of yarns at right angle to each other is (Answer =  A)
A. Weaving B. Knitting
C. Braiding D. Netting

806) Anything that is currently ‘in’ (Answer = B)
A. Style B. Fashion
C. Trend D. Fad

807) A fashion that is very popular for a short time. (Answer =  A)
A. Fad B. Old fashion
C. Trend D. Classic

808) The surface characteristics, or feel, of an object (Answer = C)
A. Silhouette B. Shape
C. Texture D. Design

809) Changing a garment to better meet your needs (Answer = B)
A. Recycling B. Redesigning
C. Decorating D. Designing

810) The term refers to how well the fabric takes in moisture (Answer = D)
A. Durability B. Resiliency
C. Wicking D. Absorbency

811) A worn spot that develops when the fabric rubs against something. (Answer = B)
A. Resiliency B. Abrasion
C. Absorbency D. Durability

812) The first manmade fiber is (Answer = A)
A. Rayon B. Acetate
C. Nylon D. Polyester

813) A fibrous substance found in plants (Answer = C)
A. Protein B. Fibers
C. Cellulose D. Asbestos

814) Textile word derived from texere meaning  (Answer = B)
A. Fabric B. To weave
C. Fibers D. Yarn

815) The standard length of belt of shalwar is  (Answer = B)
A. 6 inches B. 7 inches
C. 8 inches D. 10 inches

816) Cotton, wool, silk are examples of ____________. (Answer = C)
A. Plant Fibres B. Animal Fibres
C. Natural Fibres D. Synthetic Fibres

817) The rearing of silkworms for obtaining silk is known as (Answer = B)
A. Horticulture B. Sericulture
C. Apiculture D. Silviculture

818) Heat transfer printing is also known as (Answer = B)
A. Fire retardant B. Thermal-wax transfer
C. Heat sensitive D. Iron press

819) Which of the following is known as protein fibre? (Answer = A)
A. Wool B. Cotton
C. Jute D. Linen

820) Which one of the following is not a natural fibre? (Answer = D)
A. Wool B. Flax
C. Cotton D. Nylon

821) Other name of filling yarn is (Answer = B)
A. Warp yarn B. Weft yarn
C. Novelty yarn D. None

822) The process of arranging two sets of yarns together to produce a fabric is known as (Answer = C)
A. Knitting B. Looping
C. Weaving D. Crochet

823) Big reels on which yarn is wounded is called (Answer = A)
A. Bobbin B. Handloom
C. Moth D. Needle

824) A key tool for making cloth is (Answer = A)
A. Sewing needle B. Sewing machine
C. Loom D. Charkha

825) Mercerization is a finish for (Answer = B)
A. Wool B. Cotton
C. Silk D. Jute

826) The process of transforming design into its constituent flat pattern pieces and then drafting it out is known as  (Answer = A)
A. Pattern making B. Drafting
C. Blocks D. Template

827) The strongest natural fiber is ___________. (Answer = B)
A. Cotton B. Silk
C. Linen D. Wool

828) Staple fibres are (Answer = B)
A. Long length fibres B. Short length fibres
C. Decorative fibres D. None of these

829) Tenacity is the fibres’ (Answer = B)
A. Length B. Strength
C. Width D. Pliability

830) Which natural fibre is highly lustrous (Answer = C)
A. Wool B. Cotton
C. Silk D. Flax

831) Ability of a fibre to come back to its original shape is (Answer = A)
A. Resiliency B. Absorbency
C. Tenacity D. Both a and c

832) Which one is highly resilient fibre? (Answer = D)
A. Cotton B. Rayon
C. Flax D. Polyester

833) Basic unit of textile is (Answer = C)
A. Yarn B. Fabric
C. Fibre D. All of the above

834) Warp faced satin is ________ than the weft faced sateen. (Answer = C)
A. Lustrous B. Rough
C. Stronger D. Weaker

835) The angle of standard twill weave is always (Answer = D)
A. 90° B. 75°
C. 180° D. 45°

836) A style that is popular in the present or a set of trends that has been accepted by a wide audience (Answer = C)
A. Style B. Fad
C. Fashion D. Classic

837) The process which is done for the removal of substances from grey goods is (Answer = B)
A. Scouring B. Singeing
C. Bleaching D. Mercerization

838) The process that gives a velvety surface (Answer = A)
A. Napping B. Brushing
C. Beetling D. Calendering

839) Weighting process is for (Answer = D)
A. Cotton B. Wool
C. Nylon D. Silk

840) Printing in which wooden blocks carved with a design to create a design is (Answer = C)
A. Roller printing B. Screen printing
C. Block printing D. Heat transfer printing

841) The technique which is used whenever long runs of fabric are to be printed with the same design (Answer = A)
A. Roller printing B. Screen printing
C. Block printing D. Heat transfer printing

842) Finishes that are used improve the performance properties of fabrics (Answer = C)
A. Chemical finishes B. Mechanical finishes
C. Functional finishes D. Aesthetic finishes

843) Pretreatment process involving burning of projecting fibers or filament splinters from the surface of a fabric  (Answer = D)
A. Desizing B. Precuring
C. Precuring D. Singeing

844) Color is a design’s (Answer = C)
A. Principle B. Value
C. Element D. None

845) Which color cannot be made by mixing any other colors? (Answer = A)
A. Yellow B. Green
C. Grey D. Purple

846) _______ textiles are versatile fibrous fabrics designed to stay treat wounds and medical conditions.  (Answer = D)
A. Composite B. Technical
C. Non woven D. Medical

847) Dullness and brightness of colors is known as (Answer = B)
A. Value B. Intensity
C. Hue D. both b and c

848) Hue is also known as (Answer = C)
A. Intensity B. Value
C. Color D. None

849) Colors that are located close together on a color wheel are known as (Answer = B)
A. Complementary colors B. Analogous colors
C. Monochromatic colors D. Tertiary colors

850) Which of the following are examples of cool colors? (Answer = B)
A. Orange, green and purple B. Blue, green and violet
C. Yellow, blue and red D. White black and brown

851) Which one of the following are obtained by adding black to a hue? (Answer = D)
A. Tints B. Neutrals
C. Secondary colors D. Shades

852) Which color is the result of mixing of yellow + blue? (Answer = D)
A. Violet B. Orange
C. Brown D. Green

853) Cutting shapes from textile fabrics and attaching them to another fabric or garment in order to decorate the base material.  (Answer = A)
A. Applique B. Quilting
C. Weaving D. Gimp

854) Designs in which each side of an item of apparel is different in structure than the other side (Answer = A)
A. Asymmetrical B. Symmetrical
C. Radial D. None of the above

855) A hand technique for decorating textiles in which parts of the fabric are covered with wax. (Answer = B)
A. Silk painting B. Batik
C. Heat transfer printing D. Screen printing

856) Diagonal direction of a woven fabric (Answer = A)
A. Bias B. Bonnet
C. Bustle D. Bustier

857) A name, label, or mark assigned to a product by its manufacturer or distributor. (Answer = B)
A. Trademark B. Brand
C. Outlet D. Both a and b

858) CAD stands for (Answer = B)
A. Creative aided design B. Computer aided design
C. Computer arranged design D. None

859) V-shaped tuck that is sewn into a garment in order to shape the fabric (Answer = A)
A. Dart B. Pleats
C. Bias D. Gathers

860) A hand technique for making small pieces of fabric and trimmings by knotting from two to four or
more yarns, strings, or cords into a variety of decorative patterns  (Answer = C)
A. Weaving B. Knitting
C. Macramé D. Crochet

861) A common term used to describe clothing, attire, clothes and/or garments. (Answer = A)
A. Apparel B. Ready to wear
C. Haute couture D. All of the above

862) Superfluous ornament that adds beauty or elegance (Answer = B)
A. Beading B. Embellishment
C. Braiding D. Printing

863) Designer clothes sold in standard sizes rather than made to measure. (Answer = C)
A. Apparel B. Haute couture
C. Pret-a-porter D. None

864) Most elastic fibre is (Answer = C)
A. Nylon B. Polyester
C. Spandex D. Acrylic

865) A long or short, usually sleeveless, straight, tubular garment (Answer = A)
A. Tunic B. Chiton
C. Peplos D. Himation

866) The frame which holds the heddles (Answer = A)
A. Harness B. Raddle
C. Reed D. Shuttle

867) The outside thicker edge of the cloth created while weaving . (Answer = B)
A. Draft B. Selvage
C. Shed D. Threading

868) A thin, plain weave, sheer fabric traditionally made from silk. (Answer = B)
A. Organdy B. Organza
C. Rayon D. Mohair

869) The number of warp threads per inch plus the number of weft threads. (Answer = C)
A. Weft count B. Warp count
C. Thread count D. All of the above

870) The transfer of colour from one fabric to another by rubbing. (Answer = C)
A. Barre B. Bleeding
C. Crocking D. None of these

871) A type of textile weave with a pattern of diagonal parallel ribs. (Answer = B)
A. Satin weave B. Twill weave
C. Plain weave D. Basket weave

872) Peach finish is done to improve. (Answer = A)
A. Handle and feel B. Functionality
C. Aesthetics D. None of these

873) Which of the following dyes are used for silk dyeing?  (Answer = C)
A. Basic dyes B. Azoic dyes
C. Acidic dyes D. Acidic dyes

874) Dyes that do not dye the fabric directly but require a binding agent. (Answer = B)
A. Disperse dyes B. Mordant dyes
C. Direct dyes D. Vat dyes

875) Mercerization consist of  (Answer = D)
A. Hydrogen per oxide B. Sulphuric acid
C. Nitrogen per oxide D. Sodium hydroxide

876) First manufactured fibre was  (Answer = D)
A. Viscose B. Acrylic
C. Acetate D. Rayon

877) Which one is the most basic weave among the following?  (Answer = C)
A. Basket weave B. Twill weave
C. Plain weave D. Satin weave

878) “Texere” means to  (Answer = A)
A. Weave B. Stitch
C. Knit D. None

879) Linen was originated from  (Answer = B)
A. Asia B. Egypt
C. Mexico D. Japan

880) Which one of the following is a direction of yarn twist?  (Answer = D)
A. Z-twist B. S-Twist
C. Zero twist D. Both a and b

881) Cotton is a __________ fiber. (Answer = A)
A. Cellulosic B. Proteinic
C. Synthetic D. Man Made

882) __________ is the art of communicating fashion ideas in a visual form. (Answer = A)
A. Illustrations B. Textile Designs
C. Paintings D. Sketches

883) _____________ was considered as the earlier draper. (Answer = D)
A. Charles Dickens B. Charles James
C. Frederick Jameson Worth D. Charles Frederick Worth

884) _______________ are composed of two or more single yarns twisted together. (Answer = B)
A. Compact Yarn B. Ply Yarn
C. Cabled Yarn D. Novelty Yarn

885) Solution dyeing is mostly used for ________ fibers. (Answer = C)
A. Wool B. Natural
C. Synthetic D. Cellulosic

886) __________ are items worn on the body. (Answer = B)
A. Fabric B. Clothing
C. Textiles D. Designs

887) ___________ garments are intentionally unfinished pieces of clothing. (Answer = A)
A. Half-way B. Incomplete
C. Unstitched D. Raw

888) ______________ designers work inside the company during specific hours in a day. (Answer = A)
A. Full-time B. Freelance
C. Self employed D. In-house

889) Muslin or a grey cloth is also known as _________. (Answer = A)
A. Toile B. Kutch
C. Maison D. Finished

890) Only clothing created after ________ is considered as fashion design. (Answer = C)
A. 1856 B. 1857
C. 1858 D. 1859

891) ___________ is an article of clothing that was mass-manufactured in standard sizes. (Answer = B)
A. Haute-Couture B. Pret wear
C. Special cloths D. Costumes

892) _________ is the ability of a fabric to fall under its own weight into wavy folds of different nature. (Answer = D)
A. Texture B. Feel
C. Fall D. Drape

893) Compounds that whiten the fabric are known as _____________. (Answer = C)
A. Finishing agents B. Dying agents
C. Bleaching agents D. None of these

894) Which fiber is popularly called ‘Queen of Fibers’ (Answer = B)
A. Cotton B. Silk
C. Jute D. Flax

895) ____________ is a delicate fabric generally categories by needlelace or bobbinlace. (Answer = A)
A. Lace B. Braid
C. Handicrafts D. Macramé

896) ___________ finishing process adds stiffness to silk fabric. (Answer = B)
A. Glazing B. Weighting
C. Calendaring D. Embossing

897) The companies that provide raw materials for Fashion Pipeline are called ____________. (Answer = B)
A. Finish Product Supplier B. Component Supplier
C. Retail Distributor D. None of These

898) _______ fibers are built up of two or more different compounds, which can be of inorganic or
organic origin. (Answer = A)
A. Composite B. Bonded
C. Blends D. None of these

899) ______ rib is made with high number of picks and low number of ends. (Answer = D)
A. Selvedge B. Grain
C. Warp D. Weft

900) In a knit, the lengthwise rows of stitches are called ________________. (Answer = B)
A. Courses B. Wales
C. Warps D. None of these

901) Mercerization is just for _______ fabrics. (Answer = A)
A. Cotton B. Wool
C. Silk D. Orlon

902) Application of starch is known as ________ on fabrics. (Answer = B)
A. Finishing B. Sizing
C. Permanent D. Dyeing

903) Color is _____________ of design. (Answer = B)
A. Proportion B. Element
C. Rhythm D. All of these

904) ________ stage in fashion cycle when a strong dislike has been made for the style. (Answer = B)
A. Decline B. Obsolescence
C. Culmination D. Introduction

905) Dyes used in screen printing is in ______________ form. (Answer =D)
A. Hard B. Liquid
C. Soft D. Paste

906) In screen printing a ___________ is used to transfer ink onto a substrate. (Answer = C)
A. Net B. Plastic
C. Mesh D. Wood

907) The angle of standard twill weave is always ______. (Answer = A)
A. 45° B. 180°
C. 75° D. 90°

908) Other name for color is ______________. (Answer = D)
A. Pigment B. Dye
C. Paint D. Hue

909) Water jet looms are capable of inserting ________. (Answer = B)
A. 75rpm B. 700rpm
C. 180rpm D. 45rpm

910) The yarn count system is used for _______________ yarns.  (Answer = C)
A. Complex B. Filament
C. Spun D. None of these

911) Soil release finish makes the fabric more easily wetted and less ______. (Answer = A)
A. hydrophobic B. hydrophilic
C. oleophilic D. oleophobic

912) _________ fabrics are often made from natural or recycled materials aiming to reduce the harm. (Answer = C)
A. Technical B. Natural
C. Sustainable D. None of these

913) The traditional process of fashion adoption is also called as. (Answer = C)
A. Mass Dissemination B. Trickle Up
C. Trickle Down D. Trickle Across

914) Batik is an ____ technique. (Answer = A)
A. Indonesian B. Chinese
C. Egyptian D. Asian

915) How many facets are there for a successful design. (Answer = C)
A. One B. Two
C. Three D. Four

916) ________ creates fashion. (Answer = C)
A. Victims B. Followers
C. Innovators D. Models

917) The fabric come out from the loom is known as _________. (Answer = C)
A. White goods B. Black goods
C. Grey goods D. None of these

918) ________________ gives cotton fiber, strength and luster. (Answer = A)
A. Mercerization B. Silhouette
C. Emphasis D. Bleaching

919) Thickly woven edge of the fabric is _____________. (Answer = A)
A. Selvage B. Bias
C. Dyeing D. Printing

920) Which of the following is cottage industry. (Answer = C)
A. Cement B. Textile
C. Handicraft D. Sugar

921) The biggest industry of Pakistan is _________. (Answer = B)
A. Cement B. Textile
C. Paper D. Sugar

922) Ends and picks are known as _________ and __________ respectively. (Answer = A)
A. Warp and filling B. Filling and warp
C. None of these D. Both of these

923) The hand finished edge of the garment is called _____________. (Answer = B)
A. Yoke B. Hem
C. Lepel D. Trim

924) _______________ technique is used to prevent the edge from fraying. (Answer = B)
A. Seam allowance B. Seam Finish
C. Seam D. None of these

925) _________ refers to the relative size and scale of various elements in a design. (Answer = C)
A. Rhythm B. Balance
C. Proportion D. Harmony

926) Lightness in the intensity of a color is called ______________. (Answer = C)
A. Shade B. Value
C. Tint D. None of these

927) ______________ are used create volume in a garment. (Answer = B)
A. Gathers B. Pleats
C. Darts D. Hem

928) The most commonly used fiber in carpet is __________. (Answer = A)
A. Wool B. Nylon
C. Rayon D. Cotton

929) The pleasing arrangement of all parts of garment is called ______________. (Answer = B)
A. Balance B. Harmony
C. Proportion D. Rhythm

930) Which city is famous for the textile mills that produce finest worsted suiting in the world. (Answer = D)
A. Haripur B. Lawrencepur
C. Karachi D. Faisalabad

931) When heat and moisture are applied to wool, the scales spread and soften slightly. (Answer = B)
A. Compression B. Felting
C. Calendaring D. None of these

932) The less expensive copies of designer’s garments are called __________. (Answer = A)
A. Knock-off B. Seconds
C. B-Grade D. Both a & b

933) _________ is the type of knitting. (Answer = B)
A. Macramé B. Crocheting
C. Braiding D. Embroidery

934) The protein of silk fiber is called _______. (Answer = C)
A. Sericin B. Keratin
C. Fibron D. Amino acid

935) In the weaving operations, inserting filling yarns through the shed is called _____________. (Answer = B)
A. Shedding B. Picking
C. Beating up D. Taking up

936) __________ process increases the strength of cotton as much as 20%. (Answer = D)
A. Singeing B. Calendaring
C. Bleaching D. Mercerizing

937) The word synthetic means ___________. (Answer =B)
A. Natural B. Artificial
C. Man-made D. Regeneration

938) Soft unstitched folds of fabric, used to control fullness are known as __________. (Answer = A)
A. Gathers B. Pleats
C. Notches D. Dents

939) Batik is a technique of __________. (Answer = B)
A. Dye resist dyeing B. Wax resist dyeing
C. Tie and dye D. Block resist dyeing

940) _________ is considered as most strongest fiber. (Answer = A)
A. Glass fiber B. Polyester
C. Cotton D. Wool

941) Metallic fibers are only used for (Answer = C)
A. Strength B. Apparel
C. Decoration D. None of above

942) _________ remains in fashion for a long period of time (Answer = A)
A. Classic B. Style
C. Fad D. None of these

943) Rayon is made of __________. (Answer = B)
A. Flax B. Cellulose
C. Protein D. None of these

944) In satin weave, the weft faced is known as (Answer = A)
A. Sateen B. Satin
C. Floats D. Both a & b

945) _________ fabric requires more yarn per cloth cover & ravels at the end (Answer = A)
A. Knitted B. Textile composite
C. Knit sew D. Tufted

946) Secondary motion of weaving is_______. (Answer = D)
A. Battening B. Picking
C. Shedding D. Wrap protection

947) ______ rib is made with high number of picks and low number of ends. (Answer = B)
A. Wrap B. Weft
C. Basket D. Twill

948) The most used synthetic fiber is _________. (Answer = D)
A. Acrylic B. Orlon
C. Nylon D. Polyester

949) Two layers are locked together with a chain stitch in ____ fabric. (Answer = D)
A. Stitch through B. Tufting
C. Woven D. Knit-sew

950) Warp faced satin is____ than the weft faced sateen. (Answer =D)
A. Lustrous B. Rough
C. Weaker D. Stronger

951) In which weave, cell like appearances with ridges, long floats and hollows are found? (Answer = C)
A. Devon Huck-A-Back weave B. Mock leno weave
C. Ordinary Honeycomb D. Bedford Cord

952) Which of the following is the odd one out with regards to enhancing whiteness in textile
materials? (Answer = D)
A. Bleaching B. Optical Brightner
C. Bluing agent D. Alkali

953) How many facets are there for a successful design. (Answer = C)
A. One B. Two
C. Three D. Four

954) Figured effects are more prominent in__________weave. (Answer = B)
A. Lappet B. Swivel
C. Plain D. Sateen

955) A sleeve cut wide at the armhole and tapering to the wrist is ____________. (Answer = A)
A. Dolman sleeve B. Puff sleeve
C. Plain sleeve D. Tulip sleeve

956) Water jet looms are capable of inserting ______________. (Answer = A)
A. 700 picks per minute B. 75 picks per minute
C. 180 picks per minute D. 45 picks per minute

957) ________________is a style that is popular in the present or a set of trends that has been accepted by a wide audience. (Answer = C)
A. Style B. Fad
C. Fashion D. Classic

958) In which stage of the fashion cycle do consumers reject a style and start looking out for
something new (Answer = D)
A. Decline B. Introduction
C. Peak D. Rejection

959) Dart Manipulation of the front bodice consists of __________ types. (Answer = A)
A. 13 B. 14
C. 6 D. 8

960) A primary property of a textile fiber which refers to adequate strength is (Answer = D)
A. Cohesiveness B. Flexibility
C. Density D. Tenacity

961) Find the odd one out (Answer = D)
A. Cotton B. Jute
C. Linen D. Silk

962) The basis of poly propylene fibers are (Answer = B)
A. Methane B. Propane
C. Propylene D. Ethane

963) The secondary property of a textile fiber is (Answer = B)
A. Tenacity B. Luster
C. Flexibility D. Uniformity

964) Acrylic is used to create __________. (Answer = C)
A. Fake fur B. Luggage
C. Sweaters D. All of above

965) Tenacity is the term usually applied to the strength of  (Answer = A)
A. Fibre B. Yarn
C. Fabric D. Cotton

966) The process of raising and lowering of harness in a weaving loom is called (Answer = B)
A. Picking B. Shedding
C. Drawing D. Beating

967) Which of the following pairs of colours is an example of complementary colours? (Answer = B)
A. blue violet B. yellow violet
C. red orange D. blue green

968) The primary property essential for a fibre is (Answer = C)
A. Luster B. Density
C. Length to width ratio D. Resiliency

969) The ability of a fiber to return to shape following compression, bending or similar deformation is termed as (Answer = C)
A. Elastic recovery B. Elongation
C. Resiliency D. Spinning quality

970) If the arrangement of molecules within the fibre are parallel to each other and to the longtitudinal axis of the fibre then (Answer = B)
A. High orientation B. Low orientation
C. Crystalline D. Amorphous

971) An important type of associative force in textiles (Answer = C)
A. Carbon bonding B. Hydrogen bonding
C. Oxygen bonding D. Coo bonding

972) This is effectively used on many areas of a garment (Answer = C)
A. Riping B. Embroidery
C. Draq string D. Rouleau

973) This is inserted in the casing or hem to pull area or fulled together (Answer = A)
A. A cord B. Hook
C. Velcro D. Elastic

974) One strip is covered with hooks and the other with very fine loops. (Answer = B)
A. Lace B. Velcro
C. Zippers D. Buttons

975) Which of the following fabric is suitable for evening gown? (Answer = A)
A. Satin B. Flannel
C. Garbardine D. Silk tweed

976) _______ are used in a variety of ways on different areas or a garment such as the yolles, sleeves, skirt or panel lines. ? (Answer = A)
A. Gathering B. pleats
C. Darks D. Tucks

977) NIKE’ is the example of the brand name of (Answer = A)
A. Sports wear B. Men’s wear
C. Children’s wear D. None

978) The class of dyes, which are formed from to components usually, referred to as naphthols and bases. (Answer = C)
A. Dispersed dyes B. Sulphur dyes
C. Azoic dyes D. Reactive dyes

979) For the application of basic dyes on cotton this process is essential. (Answer = A)
A. Mordanting B. Acetylating
C. Coupling D. Vatting

980) The transverse group of threads running from one selvedge to the other in a cloth is termed. (Answer = A)
A. Pile B. Weft
C. Warp D. End

981) To enable the printer to make correct registration of the block on the cloth ________ are often fixed round the sides of the block. (Answer = B)
A. Leather Strips B. Pitch Pins
C. Clamps D. Brass clips

982) Sensitising solution is used in the preparation of ___________ for printing. (Answer = A)
A. Screen B. Stencil
C. Roller D. Block

983) The length of one lea of yarn is _________ yards. (Answer = B)
A. 100 B. 120
C. 36 D. 40

984) The fiber which was popularly termed as ‘Artificial silk’ is. (Answer = D)
A. Nylon B. Urena
C. Arnol D. Rayon

985) The gummy substance which coats the silk fibre is (Answer = C)
A. Pectin B. Glutin
C. Sericin D. All the above

986) In silk, the process to where twist is inserted is termed as (Answer = B)
A. Reeling B. Throwing
C. Spinning D. Degumming

987) Degumming is carried out to remove (Answer = C)
A. Pectin B. Gluten
C. Sericin D. None of the above

988) The resiliency of silk is (Answer = C)
A. Very good B. Good
C. Moderate D. Poor

989) Silk is affected by (Answer = D)
A. Alkalies B. Acids
C. Chlorine D. All the above

990) Conversion of yarn into fabric is carried out by a process termed as (Answer = B)
A. Weaving B. Spinning
C. Combing D. Carding

991) Couture clothing literally means in French (Answer = D)
A. Designer clothing B. Private labels
C. Mass production D. Fine sewing

992) _______ is the inter face between an organization and its customers. (Answer = B)
A. Customer’s satisfaction B. Marketing
C. Fashion forecast D. Product assortment

993) Garments having two legs, called (Answer = B)
A. Upper torso B. Bifurcated garments
C. Begging D. Bespoke

994) Basic pattern used to produce a basic fitted garment. (Answer = A)
A. Sloper B. Torso
C. Body size D. Making

995) Temporary stitches, also means (Answer = C)
A. Back stitch B. Overlock
C. Basting D. Feed of the arm

996) Intensity of color-brightness versus dullness (Answer = C)
A. Vibgyor B. Hue
C. Chroma D. Magenta

997) Inter looped stitch in also known as (Answer = C)
A. Lock stitch B. Over lock stitch
C. Chain stitch D. French seam

998) Heavy outer line on pattern piece is the (Answer = B)
A. Circles B. Cutting line
C. Notches D. Small arrows

999) In costing of a garment FOB stands for ___________. (Answer = A)
A. Freight on Board B. Food on Board
C. Feight on Board D. Fear on Board

1000) __________________ create fashion. (Answer = D)
A. Fashion role model B. Fashion followers
C. Fashion victims D. Fashion innovators

References:

  1. Apparel Manufacturing Technology By T. Karthik, P. Ganesan and D. Gopalakrishnan
  2. Textile Engineering – An Introduction Edited by Yasir Nawab
  3. Fibers to Fabrics by Bev Ashford
  4. Introduction to Textile fibers H. V. Sreenivasa Murthy
  5. https://www.textileblog.com/short-questions-and-answers-on-textile-engineering-for-interview/
  6. https://www.textileblog.com/terminology-of-textile-and-apparel-industry/
  7. https://www.textileblog.com/200-apparel-terms-and-definitions-for-professionals/
  8. http://uaf.edu.pk/

You may also like:

  1. Strategies of Effective Interviewing for Apparel Merchandising
  2. Job and Academic Viva Questions and Answers on Textile Fibres
  3. Self Development for Unemployed and Fresh Graduates in Textile Sector
  4. Viva Questions and Answers for Fashion Design Students and Professionals
  5. Interview Questions for Industrial Engineering Job in Apparel Industry
  6. Grading and Pattern Making: Job Interview Questions
  7. Interview Questions on Dress Draping and Fitting
  8. Interview Questions and Answers for Weaving and Knitting
  9. Interview Questions and Answers for Apparel Jobs
  10. Yarn Manufacturing Job Interview Questions and Answers

Share this Article!

Leave a Comment